Як вибрати фритюрницю
Фастфуд сьогодні, незважаючи на скандальну репутацію шкідливої їжі, завойовує популярність все більше і більше. Саме фастфуд дав нам гамбургери, піцу і, звичайно, картоплю фрі - саме ту страву, заради якого і купують фритюрницю.
Хоча насправді фритюрница - більш універсальний пристрій. Вона дозволяє готувати масу всіляких продуктів, - рибу, м'ясо, гриби, пиріжки, пончики, чебуреки, овочі і багато іншого.
А для любителів здорового способу життя існують фритюрниці, які взагалі вміють готувати без масла. Ну або майже без масла. Таким фритюрниць потрібна всього одна столова ложка масла, яке за рахунок особливого температурного режиму розпорошується в робочій області, розігрівається і створюється щось на кшталт розпеченого торнадо, в якому і обсмажуються продукти. Страви виходять не дієтичним, але точно менш калорійними.
- Типи фритюрниць
- Характеристики та особливості фритюрниць
- Вибираємо фритюрницю для кафе
- На що звернути увагу при виборі фритюрниці для будинку?
- Мультиварка vs фритюрница
- Огляд фритюрниці (відео)
Типи фритюрниць
Масляні фритюрниці - це класичні фритюрниці. Вони бувають як побутовими, для домашньої кухні, так і професійними для ресторанів, кафе і фуд-маркетів. Професійні фритюрниці відрізняються трохи більшим об'ємом чаші (від 4 літрів і вище) і більш швидким приготуванням страв. До речі, ціна на професійні фритюрниці не надто відрізняється від цін на побутові прилади, тому для домашньої кухні можна вибирати і деякі професійні моделі. Можливо, однак, що професійної моделі знадобиться більше місця на вашій кухні
Вбудовані фритюрниці - не дуже поширений тип обладнання, але все ж є. Такі апарати вбудовуються в стільницю або спеціальний гарячий острівець на кухні і не займають додаткового місця. Досить зручно і практично, однак, не всім підходить, оскільки точка готування стає прив'язана до конкретного місця.
Фритюрниці без масла - такі пристрої дозволяють готувати продукти без насичення жирами, що, безсумнівно, більш здорова їжа. Різні моделі споживають різну кількість масла, для деяких моделей досить практично однієї столової ложки масла. На цьому кількості можна приготувати як гарніри, так і м'ясо з рибою.
Характеристики та особливості фритюрниць
Потужність апарату. Вона впливає на швидкість нагріву масла і тривалість безперервної роботи. Побутові варіанти апаратів зазвичай мають потужність від 800 Вт до 2.5-3 КВт. Бюджетні моделі мають потужність на рівні 1000 Вт, а більш дорогі от 2000 Вт і вище. Професійні моделі фритюрниць - більш потужні апарати. Тут потужність варіюється від 3 КВт до 15 КВт. Та й це, в общем-то, не межа.
Ємність фритюрниці. Знову ж таки, якщо говоримо про побутові моделях - це апарати, розраховані на приготування обсягу продуктів від 0.5 кг до 2 кг за раз при обсягах масла 1-3 літра. У професійних моделях, ємність, природно, вище.
Кошик для картоплі фрі. Вибирайте таку модель обладнання, в якому кошик можна витягати при закінченні циклу приготування, не піднімаючи при цьому кришку фритюрниці. Це дозволить вберегти картопля від пересушування і надлишок олії, а інші страви можуть продовжувати готуватися без порушення режиму.
Компонування фільтрами. Як мінімум в нормальної моделі фритюрниці повинен стояти жироулавливающий фільтр, який зазвичай розташований в кришці фритюрниці, однак деякі моделі компонуються ще і вугільним фільтром для очищення від запаху смаженого або горілого масла. Природно, вибір на користь апарату з двома фільтрами буде кращим рішенням.
Знімна чаша. Не всі моделі дозволяють таку маніпуляцію, однак моделі зі знімною чашею краще піддаються чищенню і догляду. Тому така функція буде явною перевагою. Чистити моделі зі стаціонарною чашею трохи складніше і вимагає більше уваги, щоб вода і миючий засіб не потрапили в електронну начинку.
Особливістю електричних фритюрниць в порівнянні з іншими типами є здатність контролювати температуру масла постійно і на одному рівні, тому воно не перегрівається, не пригорає, немає диму і неприємних запахів.
Вибираємо фритюрницю для кафе
Професійні фритюрниці досить різноманітні як по конструкції, так і за обсягом, потужності і продуктивності. Відштовхуватися потрібно, звичайно ж, від своїх цілей і прохідності відвідувачів через ваш заклад
- Вибір фритюрниці настільного або підлогового типу якраз прив'язаний до прохідності. Підлогові моделі - зазвичай для великих ресторанів, фуд-маркетів і т.д., де потрібна висока продуктивність. Якщо ви власник невеликого кафе або фуд-маркету, зверніть увагу на моделі настільного типу
- Кількість ємностей - дозволяє розраховувати одночасну підготовку декількох страв
- Потужність фритюрниці безпосередньо впливає на швидкість приготування і, отже, на продуктивність.
- Корпус фритюрниці зазвичай виконаний з алюмінієвого сплаву, а ємності - з якісної нержавіючої сталі. Обов'язково перевірте антипригарне покриття в ємностях.
- Для полегшення догляду та чищення варто звернути увагу на розбірні моделі або моделі зі знімною чашею.
- Сучасні фритюрниці можуть мати так звану «холодну зону» - це певний обсяг на дні чаші, де масло холодніше ніж у звичайній робочій зоні. Це дозволяє використовувати один і той же масло до 5 разів без виникнення неприємного запаху. Враховуйте, що пристрої з холодною зоною вимагають на 20% більше масла для роботи.
- Звертайте увагу на визнані бренди у виробництві професійних кухонних техніці. Лідером по сей день залишається Італія (Acopa, Bertos, Fimar, GAM, і менш відомі, Beckers, Emmepi, De Longhi, MEC), Франція (Roller Grill з торговою маркою Horeca Select), Німеччина (Bartscher, Kuechenbach), Греція (Inox Electric). Сьогодні сильно підтягнувся Китай зі своїми марками EWT Inox, Suhini, Gastrorag.
На що звернути увагу при виборі фритюрниці для будинку?
Орієнтуйтеся на обсяг готування. Для великої родини варто вибрати більш потужну і об'ємну модель. Так само зверніть увагу на тип апарату, можливо, вам підійде вбудована фритюрница, яка відмінно впишеться в ваш інтер'єр.
На домашній кухні важливим є комфорт господині, тому звертайте увагу на:
- Конструкцію фритюрниці: наявність знімною чаші полегшить процес чистки та мийки апарату
- Наявність фільтрів для очищення масла
- Додаткові опції: краник для зливу масла, наявність запобіжних термостатів і світлової індикації, захист ручок кошика термоизолирующим пластиком і подібні дрібниці.
- Інтуїтивна панель управління режимами
Маючи намір купити фритюрницю для будинку, враховуйте не стільки характеристики самого апарату, скільки його розміри, довжину шнура (щоб була можливість підключити його в зручному місці на кухні) і інші параметри, що забезпечують більш зручне використання фритюрниці на кухні.
Мультиварка vs фритюрница
Існує думка, що мультиварку можна використовувати як фритюрницю, а отже, немає ніякої необхідності в спеціалізованому приладі. Воно, здавалося б, дійсно, можна налити в мультиварку масло і використовувати як фритюрницю. Але це чисто теоретично. Практично ж, - мультиварка не розрахована на підготовку в маслі. Більш того, мультиварка - це прилад, який створювався для готування взагалі без масла. Отже ні конструкція приладу, ні матеріал чаші не призначені для високотемпературних режимів кипіння масла. Крім іншого, мультиварка просто не містить необхідних режимів у своїй системі управління.
Мінуси готування в мультиварці як у фритюрі:
- Немає необхідних режимів на панелі управління
- Якщо в мультиварці часто кип'ятити масло - антипригарне покриття чаші швидко зіпсується, оскільки не розраховане на подібні режими приготування
- У наборі мультиварки немає спеціальної сітчастої кошика, яка використовується для приготування картоплі-фрі
- Фритюрниця в своїй конструкції містить спеціальні картриджі-фільтри, які очищають масло і фритюр від запахів. Вони легко миються і не вимагають додаткових фінансових витрат. Нічого подібного в мультиварці немає.