≡ Як вибрати кавоварку (кавомашину) для дому, кафе і ресторанів

Як вибрати кавоварку для дому та в ресторан

Сучасні люди зовсім не уявляють початок нового дня без чашки ароматного свіжоприготованого кави. Еспрессо, латте, капучино, фраппе, мокіано і десятки інших різних кавових напоїв день у день вносять в людське життя сильний енергетичний заряд, бадьорість, задоволення і допомагають подолати втому. Кава міцно увійшло в наше життя і сам процес приготування гарячого напою за допомогою кавомашини по типу еспрессо для багатьох можна віднести до категорії буденності. Хто знає в чому секрет бадьорості кави, чому деякі апарати для кави працюють довгий час без проблем, а інші після декількох разів використання відправляються на звалище, а сам бренд відзначається до серії одноразового обладнання для приготування кави. За актуальності вибір цього пристрою б'є всі рейтинги і запити в браузері. У цьому огляді ми розповімо як стати професіоналом у виборі техніки, особливо не занурюючись в технології приготування кави, а також розкриємо секрети як вибрати кращу кавоварку еспресо і при цьому зберегти сімейний бюджет.

Кавомашина еспресо: Як вибрати кавоварку (кавоварку)

Кавомашина і кава

Ви прийшли до рішення самостійно готувати еспресо будинку, в такому випадку вам будуть потрібні три важливі складові:

  • якісну каву в зернах,
  • дистильована вода,
  • кавоварка.

Момент вибору кавових зерен ми сьогодні втратимо, на цю тему є безліч корисної інформації в інтернеті, в крайньому випадку, при бажанні можна проконсультуватися в магазині кави який сорт кави підійде для вас краще і підібрати під особисті смаки та побажання.

Важливо відзначити, що зерна повинні бути цільними, підсушеними і виснажувати смачний, багаторівневий аромат, такий, що викликає бажання випробувати тут же напій і насолодитися смаковими якостями. Сучасний вибір кави настільки великий, що вам не вистачить року, щоб спробувати всі сорти і мікси. Що ж стосується другого компонента, то вода - основа приготування будь-якого гарячого напою. Чим вище буде її якість, тим більш насиченим буде смак напою. Тут стає очевидним використовувати чисту, фільтровану воду, таким чином, ви уникаєте насичення кави сторонніх запахів і смаків, а навпаки, розкриває за допомогою гарячої рідини його смакову феєрію.

Що ж стосується вибору кавомашини, тут важливо визначитися який кавовий напій найчастіше ви будете готувати. Від цього рішення і буде залежати яку купити кавоварку і якого типу використовувати на кухні.

На сьогоднішній день існує безліч технологій приготування кавових напоїв, і для цього використовується свій інвентар і техніка. На споживчому ринку виділяють чотири основні групи пристроїв:

  • краплинні пристрої,
  • перколяційні агрегати,
  • гейзерні,
  • кава-машини еспресо.

Сучасний агрегати мають вбудовані автоматизовані системи приготування різних кавових напоїв. При цьому участь людини зводиться до нуля. Досить завантажити лоток з зернами і налити в резервуар воду, встановити режим і апарат зробить все інше самостійно. Є моделі, де передбачений автоматизований спінювач для молока до густої, стійкої піни. Тут критерій вибору спирається тільки на ті напої, які ви більше віддаєте перевагу. Ви любите чистий напій без домішок у вигляді молока, допінгів, тоді вам варто купити ріжкового типу кавоварку.

Такий прилад відрізняється від своїх аналогів і працює за іншими принципами і технологіями створення гарячого напою.

Леверная кавоварка: Як вибрати кавоварку (кавоварку)

Будова рожкової кавоварки

Умовно такі агрегати можна розділити на побутові прилади і професійне обладнання. Ріжкові кавомашини для громадського мають такий же принцип роботи як і техніка аматорського класу. Хотілося відзначити, що смачне кави створює при дотриманні технології приготування, а якщо цей процес робить розумна машина, тоді і її якість збірки має бути відповідне. Не варто припускати, що дешеві кавомашини приготують напій такого ж смакової якості, як і дорогі моделі. Тому важливо серед безліч варіацій професійно орієнтуватися і зупинити свій вибір, знаючи за яким принципом працює техніка і де у неї слабкі місця.

Нескладно здогадатися, що ключовою відмінністю серед інших пристроїв є наявність холдера - "ріжка". Свіжомелені кавові зерна розміщуються в цей резервуар, пресується у формі таблетки і далі встановлюється в прилад. Після включення апарату в мережу, гаряча вода під високим тиском проходить крізь цю кавову "таблетку". Так і народжується ароматне еспрессо.

Будова кавомашини: Як вибрати кавоварку (кавоварку)

Звідси можна відразу виділити два основних етапи роботи пристрою:

  • нагрів води,
  • створення високого тиску.

Класичне еспресо народжується під тиском в 8-9 бар. Такого рівня тиск нагнітається шляхом роботи помпи. Тут важливий ключовий момент вибору приладу. Сьогодні багато сучасних кавоварки виділяються високими показниками тиску, маркетологи обіцяють до 15 бар. Але чи так це на практиці? Насправді, навіть в самий дешевий тип пристроїв на 15 бар під час експлуатації видають тільки 7 бар. Відмітка в 15 бар на увазі, що техніка допускає такий показник як самий гранично допустимий, але найчастіше тиск нагнітається тільки в половину зазначеної риси. Відразу хочемо викреслити зі списку нашого огляду без помпові бойлерні ріжкові кавоварки, вони створюють тиск в 2-3 бар, чого явно не вистачить для створення справжнього еспрессо. Звідси висновок, не вірте тому, що пишуть не упаковці. Нехай вас не спокушає низька ціна комбінованих кавоварок, це сумнівна техніка одноразового використання.

Переважна кількість моделей кавоварок ріжкового типу можна віднести до початкового і середнього класу застосування. Тут, як правило, працюють вібраційні помпи, нагнітають тиск за рахунок коливання пістона - спеціального поршня. Головним недоліком роботи такого агрегату - нерівномірний тиск, який коливається за рахунок підвищення або зниження рухів поршня. Причому такий принцип роботи передбачений і в дорогих моделях еспресо машин. У той час, як професійне обладнання для приготування еспрессо працює за рахунок руху ротаційних помп і мотора з електричним приводом. Таким чином, промислові ріжкові кавоварки створюють стабільний тиск. До речі, до спеціалізованих агрегатів для професіоналів можна сміливо віднести і леверние кавоварки. У них тиск нагнітається вручну механічним способом. Такі пристрої не купиш в простих магазинах побутової техніки, вони відносяться до серії дорогого професійного обладнання для кав'ярні. Головними перевагою є абсолютний контроль за створенням кави від початку до кінця процесу.

Другим важливим елементом створення еспресо є нагрів води. Важливо, щоб вода була нагріта до 80-95 градусів, не вище, не нижче. Це оптимальна температура. Нагрівальним елементів в залежності від конструкції техніки можуть виступати такі пристрої:

  • проточний термоблок,
  • бойлер великого чи малого резервуара,
  • теплообмінник.

Кавові початкового класу оснащені найчастіше проточним термоблоків або бойлером малого обсягу - резервуар до 100 мл. Дорожчі кавоварки характеризуються наявністю бойлера великого обсягу до 400 мл або якісним теплообмінником.

Отже, які є недоліки і переваги кожного з типу:

  1. Термоблок. З моменту запуску приладу подають гарячу воду в будь-якій кількості, але не контролюють і не підтримують її температуру.
  2. Бойлер невеликого обсягу (малого) створює потрібну температуру нагрівання води, але через деякий час її треба знову підігрівати.
  3. Бойлер великого обсягу подає відразу ж воду потрібної температури, її не потрібно підігрівати після приготування однієї порції кави, але має головним недолік тривалість нагріву води.
  4. Теплообмінник по суті це бойлер зі змійовиком - системою трубок для подачі води. Вода нагрівається проходячи через таку систему. Рівень нагріву рідини не завжди виходить контроліроть і доводиться вхолосту зливати воду в спеціальний піддон, щоб не зіпсувати майбутній напій.

На окрему увагу заслуговують кавомашини двох бойлерні - тут один нагрівальний елемент працює для нагнітання пара, другий для подачі води. Ціна на кавоварку такого класу буде набагато вище всіх перерахованих вище.

Еспрессо машина: варильна група і ріжок

Процес перетворення кави проходить в вручений групі, яка складається з холдера і фільтра (як правило) і інших додаткових елементів поліпшують якість напою. Вартість кавоварки часто залежить з якого матеріалу виконаний ріжок. Існує два варіанти - з пластика або з нержавіючої сталі.

Рожок і фільтр для кавоварки: як вибрати кавоварку

Ключовим елементом в вручений групі є фільтр або як його ще називають "корзина". Найпростіша конструкція портафільтра говорить про те, що кава буде просто так литися без якоїсь системи очищення, як правило, такий фільтр виглядає як кошик з дрібнозернистої сіткою. Готова кава буде залежати від якості помелу зерен, точніше фракції помелу, як буде пресований він згодом і т.д. Тут важливу роль в приготуванні напою грає досвід і вправність бариста, а не сама автомат для приготування кави.

Нові кавоварки містять так званий "покращувач", що дозволяє відкоригувати допущені початківцям баристо помилки і видати хороший результат. Конструкція улучшайзеров може бути представлена ​​у вигляді такої комбінації запчастин:

  • фільтр з подвійним дном,
  • багатошарові фільтри з сіткою і різної фракції і комбінації отворів,
  • фільтри з пружинами, що запускають подачу води після потрібної межі тиску в механізмі і т.д.

Така система до автоматизму робить якісно зварена кава, але з іншого боку, вона не дозволяє внести будь-які коригування з метою змінити смакові якості напою, як це досягається вручну.

Ми рекомендуємо використовувати портафільтр без будь-якого пластика і гуми. Важливо відзначити, що будь-яка система фільтрації вимагає очищення після використання, яку б систему ви не вибрали.

Останнє на що потрібно звернути увагу, так це на діаметр ріжка. Краще вибирати ті моделі, де стоїть найпоширеніший розмір - 58 мм, так ви зможете легко підібрати або замінити аксесуари та запчастини до машини. Слід зазначити, що стандартні бюджетні кавоварки мають ріжок діаметром 50-54 мм. Майте це на увазі.

Кавомашина еспрессо: Як вибрати кавоварку (кавомашину)

Кавові машини з PID контролером і автоматом дозування води

Про що йде мова. PID контролер по суті є автоматом по контролю нагріву води в бойлері, тобто щоб вона була максимально стабільною. Нагадуємо, що від температури води залежить сам напій. Наявність такого режиму відразу класифікує машину як середній клас і підвищує її вартість у кілька разів, але заради гарантованого смачної кави кожен раз можна переплатити.

Що ж стосується автоматичній системі дозування води, то тут є істотні плюси і мінуси. Приготувати наприклад подвійний еспресо стає можливим тільки при наявності такого режиму. Іншими словами, такий режим дозволяє налаштувати кількість води, яка подає система на одну порцію. Але якщо ви не любите міцну каву, цю систему можна обійти. Ділимося з вами секретом, лайфхак як збільшити обсяг води в напої, не погіршуючи його смакові якості - зробити дрібний помел кавових зерен.

Варто окремо згадати і соленоїд - триходовий клапан знижує тиск усередині системи як тільки там припиняється подача води. Наявність такої деталі істотно оптимізує весь хід роботи машини. І тут ніколи не будуть збиратися краплі з ріжка, дрібниця але неприємно за цим стежити, а сам кави з ріжка буде сухим після використання. Кавоварки з соленоїдом відносяться до середньо бюджетним варіантам і коштують дорожче бюджетних.

Підведемо підсумок. Вибір кавоварок ріжкового типу нелегкий, зробити безліч підводних каменів і нюансів роботи обладнання. До речі, про таких тонких моментах вибору початківець кофеман може і не підозрювати, але сподіваємося що наш огляд був для вас корисний і ви склали головні критерії професійного вибору. Узагальнюючи наш досвід співпраці з багатьма успішними кавовими і власниками закладів громадського харчування, ми постаралися розкрити головні ключові особливості роботи кавоварок. Зауважте, що наявність супер новомодного дизайну, великого резервуара для води та інших маркетингових штучок абсолютно не впливають на результат роботи техніки. Ми зробили акцент на головному, якщо у вас залишилися питання, звертайтеся до нас безпосередньо за телефонами, вказаними в "шапці" сайту або на нашу електронну адресу.

Коли стоїть вибір якісної кавоварки для еспресо - тут не можна економити і поспішати при покупці.





Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре