Як вибрати міксер. Поради від інтернет-магазина Gastroshop
Для більшості кулінарних гурманів, які вирішили присвятити своє життя приготування їжі, вибір міксера на кухню перетворюється в задачу досить нетривіальну. Не дивлячись на те, що міксер здається простим приладом, вибрати відповідну модель цього апарата з першого разу не завжди вдається навіть професіоналам. З огляду на це, магазин Gastroshop підготував добірку порад, як правильно вибрати міксер на домашню або професійну кухню.
Вибираємо по типу
Перш за все варто визначитися який міксер вам потрібен по конструктивному виконанню - ручний або стаціонарний. І той і інший мають свої переваги і недоліки, а на вибір впливають такі чинники:
- розмір і компоновка кухні: якщо кухня невелика і вже заставлена робочими поверхнями або приладами, то краще подивитися в бік ручного міксера
- мета і завдання, які ви ставите перед роботою з міксером. Якщо вам необхідно збивати невеликі обсяги продуктів або замісити легке тісто - знову ж ручний міксер буде кращим вибором. Однак, якщо плануєте постійно працювати з в'язким тістом і відносно великими обсягами замішування або збивання - краще вибрати стаціонарну модель
Ручні міксери мобільні, зручні в безпосередній роботі з ними, мають невелику вагу і зручні ручки зі спеціальними накладками проти ковзання. Двигун такого приладу знаходиться безпосередньо в ручці, тому за визначенням не може бути надто потужним. Такими міксерами не вийде обробляти великі обсяги продуктів або продукти з високою в'язкістю.
Стаціонарні міксери навпаки - повинні бути розміщені в певному місці, вони крупніше і займають більше місця на кухні, не так мобільні і вимагають більш пильної догляду. Їх не так легко мити як ручні і багато хто з них комплектуються знімними чашами. Але, в свою чергу, такі прилади позбавляють господиню від необхідності здійснювати кругові рухи міксером для кращого збиття, оскільки роблять це самі. Крім того стаціонарні моделі мають набагато більше режимів роботи, більш універсальні, здатні виконувати більш широкий набір завдань, але і дорожчі за ціною.
Комбіновані міксери. З'явилися на ринку зовсім недавно. Такі моделі виглядають і працюють як стаціонарні міксери, однак мають можливість від'єднати голівку від підставки, в результаті чого ви отримуєте ручний міксер. Ця модифікація покликана об'єднати в собі переваги обох типів міксерів.
Планетарний міксер (кондитерський). Взагалі-то, це стаціонарний міксер, але його виділяють в окремий тип, оскільки він має унікальні конструктивні особливості, а саме: планетарний механізм, який дозволяє віночку не тільки крутитися навколо своєї осі, але і робити обертові рухи навколо якогось центру обертання (на зразок того , як планети обертаються навколо зірки, - тому і планетарний).
Планетарні міксери ділять на:
- побутові - призначені для використання на домашній кухні в приватних будинках або квартирах. Зазвичай мають об'єм чаші до 5 літрів.
- професійні - здатні обробляти набагато більші обсяги продукції, аж до 150 літрів і призначені для кафе, ресторанів, кондитерських і т.д. Більшість з них є стаціонарними підлоговими моделями.
- напівпрофесійні - середній клас між двома попередніми. Використовую їх там, де потрібні більш потужні міксери ніж, побутові, але менш потужні, ніж професійні. Зазвичай їх замовляють в бари або кафетерії.
Міксер для молочних коктейлів. Це виключно професійний міксер, який був розроблений для використання в підприємствах громадського харчування. Конструкція цього міксера на увазі його застосування для створення різних напоїв і коктейлів. Але, якщо ви коктейльний гурман, - цілком можете придбати такий міксер для дому та використовувати на домашній барній стійці.
Вибираємо міксери за технічними характеристиками
Потужність
Складно сказати, який критерій вибору найбільш важливий. Ми вважаємо що потужність міксера. Тому що саме від потужності залежить які продукти ви зможете обробляти і що ви зможете робити своїм міксером, а що ні.
Чим вище потужність, тим більш щільні суміші ви зможете обробляти, однак, в той же час з ростом потужності, зростає і енергоспоживання і вартість приладу. Якщо ви плануєте збивати рідке тісто, креми, соуси - то підійде потужність до 300 Вт. Якщо потрібно збивати щільне тісто, дивіться на моделі 300 Вт і вище. Рекомендовані параметри:
- для ручних міксерів - 150-300Вт
- для стаціонарних - 300-500 Вт
- для комбінованих - 250-400 Вт
Кількість і тип насадок
Віночки - стандартні насадки для будь-якого міксера. Дві насадки для збивання крему, вершків, соусів, яєць і інших рідких продуктів. Вони бувають в основному двох різних конструкцій - з дротяних каркасів в менш потужних моделей і у вигляді металевих лопаток в більш потужних.
Набір основних насадок - віночки і гаки різних форм для збивання тих же рідких продуктів і замішування легкого тіста. Додаткові насадки завжди збільшують ціну міксера, тому добре подумайте перед тим, як вибирати додаткові комплекти, можливо вони вам ніколи не знадобляться.
Блендерная насадка - спеціальна насадка з ножами, захищена ковпаком від розбризкування. Міксер НЕ блендер, однак може продублювати деякі його функції. Така насадка допоможе вам в приготуванні соусів і дитячих пюре.
Для тіста (гаки) - набір насадок для замішування різного по консистенції тіста. Основні насадки тут - дві спіралі, які дозволяють замішувати густе тісто.
Для пюре - насадка, виконана у вигляді диска. Дозволяє готувати муси, соуси, пюре з овочів і фруктів.
Насадка-сито - використовується для просіювання ягід або муки.
Електроніж - застосовують для нарізки овочів, хліба та інших продуктів.
Ємність з подрібнювачем - являє собою чашу з ножами на дні. Призначена для подрібнення зелені, нарізки фаршу і подрібнення інших твердих продуктів.
Насадки для планетарного міксера - віночок, гак, біттер (лопатка). Біттер дозволяє готувати різні начинки і глазурі. Додаткові комплекти насадок можуть розширювати функціональність планетарного міксера до функцій овочерізки, соковижималки, м'ясорубки.
Вибираємо міксер за обсягом чаші
Третя важлива характеристика, від якої залежить обсяг продукції, який можна приготувати за один цикл роботи міксера. Для побутових моделей міксерів характерний обсяг чаш від 2 до 5 літрів. Великі обсяги мають моделі професійних міксерів, де обсяг може досягати і 150 літрів.
Орієнтуйтеся на наступний розмір сім'ї:
- для 2-3 осіб - 2-2.5 літра
- для 4-6 чоловік - 3-4 літра
- для 7 і більше осіб - 5 літрів
Вибираючи чашу, варто пам'ятати, що вона ніколи не заповнюється вщерть, щоб уникнути розбризкування, тому фактичний вихід продуктів буде на 15-20% нижче номінального обсягу.
Режими роботи
Наступним важливим критерієм є режими роботи міксера:
Турборежим - коротке прискорення роботи ножів або інших насадок. Зазвичай використовують в кінці робочого циклу для кращого завершення помелу або збивання.
Імпульсний режим - дає можливість працювати короткими ривками з перервами. Зручно використовувати для подрібнення твердих продуктів - сиру, льоду, горіхів.
Повільний старт - плавний початок роботи для повільного перемішування вмісту. Дозволяє змішати різні по консистенції шари без розбризкування.
Обертання чаші - використовують для більш рівномірного збивання або перемішування вмісту. Цей режим характерний для стаціонарних міксерів.
Матеріал корпусу і насадок
Звертайте увагу на матеріал, з якого той чи інший виробник виготовляє свою продукцію. Найдешевші і прості моделі завжди роблять з низькоякісного пластика. Він швидко лопається, а насадки швидко ламаються. Більш якісний пластик не гарантує надійної і тривалої роботи. Віночки та інші насадки бажано повинні бути суцільнометалеві, більш того - з високоякісної легованої сталі, оскільки саме вони контактують з продуктами.
Корпус з металу, звичайно, прослужити довше і більш надійний.
Матеріал чаші теж може бути або пластик або скло / кераміка. Другий варіант дорожчий, але і більш надійний.
Поради від Gastroshop - як не помилитися з вибором міксера
Зверніть увагу на додаткові опції:
- Харчування (може бути в двох варіантах - від мережі і / або від акумулятора)
- Довжина кабелю (для мережевого варіанту харчування)
- Вага пристрою (має значення для ручного міксера)
- Кількість гнізд для насадок (для планетарного міксера - варіюється від 1 до 4-х)
- Кількість швидкостей роботи
- Захист від перевантаження
- Кріплення на стіну (для більш зручного розміщення на кухні)
- Відсік для шнура (деякі моделі комплектуються спеціальним відсіком для змотування шнура)
- Кнопка від'єднання насадок - дозволяє більш зручно працювати з насадками
- Захисна кришка на чашу
- Пристосування для зберігання насадок