Переваги заливних льдогенераторов для дому та громадського харчування
Людина здавна використовував лід для охолодження продуктів і напоїв. Аж до другої половини XIX століття це був продукт виключно природного походження: його здебільшого вирізали взимку з замерзлих прісноводних водойм і потім зберігали в льохах-льодовиках. З винаходом механічного охолодження стало можливим штучне виготовлення льоду за допомогою теплообмінних установок - льдогенераторов.
Первий льдогенератор був запатентований американським лікарем-винахідником Джоном Горрі (John Gorrie) в 1851 році, проте до промислового виробництва справа не дійшла: торговцям натуральним льодом, який в ті часи заготовляють у величезних кількостях, це було невигідно. Монополістам вдавалося утримувати ринок аж до 30-х років минулого століття, коли, з одного боку, з'явилися домашні холодильники з морозильними відділеннями, а з іншого - зростання міст і забруднення навколишнього середовища зробили чистий природний лід дефіцитним продуктом і підштовхнули інвесторів до вкладення коштів в нові технології виробництва льоду.
Переваги заливних льдогенераторов
Сучасні льодогенератори разюче відрізняються від установки Джона Горрі. Навіть промислові апарати, продуктивність яких може досягати декількох тонн льоду в добу, досить компактні. Що вже говорити про настільних льодогенераторах для дому та невеликих кафе - вони порівнянні за розмірами з хлібопічками або мультиварці, і це, безумовно, великий плюс, особливо для малогабаритних кухонь. Додайте сюди відсутність необхідності підключати заливний генератор льоду до водопроводу і каналізації - і ви отримаєте ідеальне переносний пристрій, яке забезпечить вас льодом в будь-якому місці, де є розетка 220 В.
Конечно, побутові льодогенератори не назвеш кухонними приладами першої необхідності, та й ціна льдогенераторов заливних не дуже низька: вона порівнянна, наприклад, з ціною міні-бару обсягом 35-40 л або досить місткого холодильника зі скляними дверима. Як показує практика, для більшості людей цілком достатньо льоду, який замерзає в формочке, поставленої в морозилку. Заливний льдогенератор - це справжній must have для тих, хто не уявляє собі сніданку без запітнілого келиха фрешу з льодом і щотижня збирає дружні коктейль-паті, на яких Піна колада, мохіто, маргарита і інші лонг-дрінки і коктейлі Фрозен ллються рікою (особливо в спекотну літню пору).
Настільні льодогенератори для будинку відносяться до категорії льдогенераторов кубикового льоду: готовий продукт має форму «пальчиків» з порожниною всередині, що збільшує площу зіткнення льоду з напоєм (охолодження йде швидше), або звичайних кубиків. Тому, якщо в меню присутні заморожені коктейлі з подрібненим льодом-фраппе, на додаток до такого льодогенераторі вам знадобиться блендер з функцією колки льоду або млин для льоду.
Про принципі дії Кубікова льдогенераторов ми вже розповідали в статті «Вибір льдогенераторов». Ще одна важлива перевага настільних побутових пристроїв полягає в тому, що вони працюють набагато швидше звичайних морозильних камер, які заморожують лід протягом декількох годин (і попутно щедро наділяють його сторонніми запахами від лежачих по сусідству продуктів), і навіть суперсучасних холодильників з вбудованими льодогенераторами, які виробляють в середньому близько 4 кг льоду в добу. Залежно від моделі ви будете отримувати від 10 до 15 великих кубиків розміром 30 х 30 х 30 мм і вагою близько 10 г кожні 6-12 хвилин (10-18 кг на добу). Причому деякі льодогенератори льоду кускового вміють робити кубики або пальчики не одного, а декількох розмірів - великі, середні і маленькі.
Каждий побутової Кубикові льдогенератор оснащений термоізольованим бункером для тимчасового зберігання льоду місткістю від 600 г до 1,5 кг (від 60 до 150 кубиків) з кошиком для зручності вилучення готового продукту. Таким чином, якщо ви дозволите пристрій заздалегідь, то до початку вечірки у вас буде достатньо льоду, щоб відразу ж забезпечити охолодженими напоями всіх бажаючих. Коли бункер повністю заповнюється, спеціальний датчик рівня зупиняє виробництво льоду. Щоб відновити роботу льдогенератора, потрібно вийняти частину кубиків з бункера.
І, нарешті, не можна не згадати про те, що наливний льдогенератор дає можливість отримати прозорий лід, який не тільки охолоджує напій, але і прикрашає його (причому кубики завжди виходять більш прозорими, ніж пальчики). І справа тут не тільки в тому, що в резервуар рекомендується заливати фільтровану або бутильовану воду, яка містить мінімум сторонніх домішок, а перш за все в тому, що в робочій камері льдогенератора лід замерзає пошарово і практично миттєво. А ось в формі для льоду процес йде поступово, від поверхні до центру. В результаті присутні в воді повітря і розчинні солі концентруються в середині кубика, роблячи його непрозорим. При заморожуванні в морозилці дуже важко отримати гарний прозорий лід, навіть якщо ви попередньо отфильтруете і прокип'ятіть воду кілька разів.