Як вибрати гриль
Сьогодні арсенал кухонної техніки розширює можливості і площини для польоту фантазії будь-якого кухаря, навіть без досвіду. Завантажив продукти в прилад, вжиг-вжиг, і великий обсяг компонентів готовий до подальшого приготування, вибрав програму і сьогодні у вас на столі французький батон, а в наступних раз - високий подовий хліб із зернятками і горішками, розваристої різото, наваристий крем-суп, рум'яна шарлотка і багато-багато іншого. Окремо хотілося виділити грилі - це реалізація польоту вже інженерної думки, коли масивна дров'яна піч помістилася в порівняно невеликому пристрої, що працює від електромережі, а копчені і забруднені сажею мангали замінили мобільні грілевие пристрої, що працюють кожне зі своєю специфікою та особливостями. Які вони, сучасні грилі, що особливого в цих пристроях і як правильно їх вибрати далі в нашому огляді.
Грилі для кухні: коли для пікніка не обов'язково їхати на природу
Грилі - пристрої, які найкраще підходять для смаження будь-якого виду м'яса, риби і морепродуктів, але особливо смачними виходять стейки. Ці агрегати дозволяють дуже точно контролювати температуру, тому навіть при невисоких кулінарних навичках ви можете приготувати цілком смачна страва з заданим ступенем прожарювання. А цей характерний грілевий малюнок робить апетитними навіть найпростіші страви. Тут немає місця вишукувань і розкоші. Все просто і лаконічно, а смак неймовірний і непередаваний. Напевно, тільки через це так популярні в усьому світі BBQ страви.
Всякий раз, коли плануєш свій вихідний день, хочеться його провести десь далеко від міста, у веселій компанії друзів або рідних, так, щоб з іграми в волейбол або футболом, затяжними піснями під гітару і звичайно ж, шашликами. На жаль, відірвати рідних від турбот і побуту не завжди виходить, та й погода часто підводить. Не у всіх є в наявності мангал і дрова для них, та й з кожним роком охочих відпочити на природі все більше, а узбережжі - все брудніше і брудніше. Альтернативним рішенням буде купити гриль для дому та проводити гастрономічні вікенди в своїх володіннях. При цьому це не обов'язково щоб це був приватний будинок з просторим заднім двором або відкритою терасою, оскільки сучасні моделі грилів розширюють можливості їх застосування навіть в однокімнатній квартирі або на кухні в 8 кв.м.
Класифікація та типи гриля
Насправді це теплове обладнання настільки популярно в побуті, що його класифікація налічує дуже багато видів, навіть під окремі категорії страв і цілі страви. У деяких країнах домашні грилі є центром тяжіння всієї родини, і традиційно збирають навколо себе відразу кілька поколінь на різні свята, урочисті події і навіть вихідні, а є і такі випадки, коли ця техніка замінює все теплове обладнання будинку. Настільки люди люблять м'ясо на грилі, що поробиш. Є окрема ніша таких любителів - Гриллер.
Для домашнього побуту найчастіше використовують такі типи барбекю:
- аерогриль,
- електрошашличниця,
- притискний гриль,
- фондюшница,
- гриль барбекю,
- електросковорода.
Аерогриль являє собою неймовірне перевтілення простий мікрохвильовій печі в скляну колбу з пластикової підставкою, всередині якої відбувається диво - під дією розпечених повітряних мас продукти набувають золотисту скориночку за короткий цикл приготування. Тут можна готувати без будь-якого масла і жиру.
Кулінарні завдання: можна смажити, парити, розморожувати, запікати, грілевать, варити і сушити. Крім цього, можна приготувати гарячі перші страви, різноманітні гарніри з крупи, овочів і зелені.
Окремо хочеться розповісти про аерофрітюрніце - готуйте будь-які страви у фритюрі без додавання масла і жиру. Як це можливо? Чудеса та й годі!
Притискний гриль по суті це дві жарочні поверхні, з'єднані між собою. Процес приготування проходить відразу з двох сторін під дією тяжкості чавуну. Перевагою цього пристрою є той факт, що немає необхідності перевертати компоненти для теплової обробки, так і час на приготування скорочується в два рази. Нові моделі такого пристрою можуть мати тільки одну мобільну сторону, а друга залишається статичною. Такі прилади найкраще використовувати для шаурми, риби, птиці, овочів.
Барбекю є прототипом всім відомого мангала, де все кулінарні процеси проходять на спеціальній чавунній решітці. На відміну від інших пристроїв, тут весь кулінарний процес проходить тільки на одній площині - на решітці, можна використовувати для приготування великого спектра продуктів.
Різновидом гриля барбекю є раклетніца - гриль з рифленими площинами. Тут готують швейцарське блюдо - раклет. Пристрій має дворівневі площині - нагорі розташовується плита для обсмажування овочів, шинки, сиру, а внизу встановлені раклетніци - невеликі сковороди.
Компактні електросковороди представляють собою просту конструкцію - відома всім сковорода з електричним приводом і щільною кришкою. Принцип роботи такий же як і у всьому електричному тепловому обладнанні - робоча поверхня нагрівається до необхідної температури і проходить кулінарна обробка інгредієнтів. Інша справа, електрошашличниці - це спеціальний циліндр, де вертикально розташовуються шампура, а в якості нагрівальних елементів виступають потужні ТЕН, розташовані по всьому периметру. Часто використовується для приготування різних страв на шампурах, наприклад, для приготування купат, кебаба і традиційних шашликів.
У набір для фондю входять такі елементи:
- фондюшница. Може бути з електроприводом або працювати від пальника, свічки,
- какелон - спеціальна чаша,
- столові прилади для фондю.
Це пристрій часто використовується для проведення кейтерингу, корпоративів, урочистих подій, в тому числі і для дітей. У ньому найчастіше топлять шоколад і твердий сир.
Грилі для професійної кухні
Коли мова йде про професійну кухні, то тут вже більш потужні та габаритні агрегати:
- лавові грилі,
- BBQ гриль,
- саламандра гриль,
- прес-гриль,
- роликові грилі.
За наявністю нагрівального елементу виділяють:
- газові грилі,
- електричні грилі.
Щоб забезпечити безперебійну роботу на кухні власники закладів громадського харчування встановлюють високопродуктивне теплове обладнання з нержавіючої сталі і найчастіше на газу, оскільки ця техніка швидше нагрівається до потрібної температури і довго підтримує робочу температуру. У гастрономічному бізнесі час - гроші, тому все працює на залучення прибутку.
Цікавою конструкцією в професійних грилях є лавовий тип. Тут використовуються справжні камені застиглої лави, які під тиском теплих мас починають нагрівати інгредієнти на решітках. Всі компоненти готуються у власному соку без масла. Екзотика та й годі! Робоча поверхня являє собою об'єднання двох решіток - від мангала і барбекю. Джерелом палива може виступати як електрику, так і газ.
Безконтактним обладнанням серед всього асортименту є саламандра грилі. Робоча температура варіюється від 50 до 300С. Конструкція зовні нагадує піч, тільки Тени можна регулювати як по відношенню один до одного, так і по відношенню до компонентів для готування. Розрізняють моделі гриля з рухомою і нерухомою частиною. Така техніка повсюдно використовується у всіх закладах громадського харчування від ресторанів до 150 посадочних місць до точок з швидкою кухнею.
Контактні грилі або прес-грилі дозволяють приготувати хрусткі страви з класичним малюнком гріллінга. Такі прилади легко впізнаються по зовнішньому вигляду - це округла або прямокутна платформ-решітка на стійкій конструкції. Зустрічаються такі види:
- відкриті прес-грилі - це відкрита решітка зі сталі або чавуну. Вважається, що на них виходить максимально корисна їжа.
- двосторонні, закриті. Це класичне виконання прес-гриля, де продукти притискається одночасно з двох сторін розпеченими площинами.
- комбіновані. Це відлуння минулого, коли можна було відкинути кришку і в відкритому грилі підсмажити стейки, а для копчення овочів, навпаки, щільною прикрити її до готовності страви.
Роликовий гриль часто використовується на кухнях фастфуду - приготувати в ньому будь-які ковбасні вироби не складає особливих труднощів, а це заготовки для хот-догів, тостів та інших закусок і перекусів швидкого харчування. Являє собою стійку настільну платформу, де в якості робочої зони виступають ряд розпечених роликів. Тут зручно готувати також баварські сосиски, сардельки та сосиски гриль.
Для приготування страв ресторанного рівня слід дотримуватися технології приготування і витримувати робочу температуру на протязі всього процесу. Саме тому для кожного блюда з величезної карти BBQ меню важливо використовувати найоптимальніше для приготування обладнання. Не варто відразу охоплювати всі категорії, краще зробити ставку на якість і зробити смачні стейки або шашлики, хот-дог або шаурму. Все залежить від напрямку громадського харчування та його концепції. Все повинно бути на своїх місцях. Погодьтеся, досить дивно буде в меню мішленівські ресторану виявили хот доги з прибережної кафешки, а в кафе на трасі побачити мармуровий стейк в меню.
Вугільний, газовий або електро. Вибираємо гриль
Для вибору гриля для громадського харчування важливо враховувати такі технічні характеристик агрегату:
- Потужність повинна бути не менше 1500 Вт.
- Продуктивність.
- Наявність термостата.
- Тільки чавунні решітки та площини для смаження.
- Комплектація.
- Допоміжні функції: самоочищення, захист від перегріву, відстрочка старту, підтримання температури, підігрів і конвенкция.
Ну і нарешті, як вибрати найкращий гриль під свої потреби? Тут важливо врахувати специфіку громадського харчування та мета - як часто його плануєте використовувати і для яких страв. Для домашнього вжитку можна використовувати менш потужні і компактні прилади.
Вугільні грилі мають переваги в смакових якостях страви - ніяка техніка не здатна повторити аромат відкритого багаття.
Найкращим рішенням для будинку і квартири будуть Електрогрилі - на ринку представлений великий асортимент вибору за різними критеріями. Тут вирішує сімейний бюджет і особисті переваги. Ми рекомендуємо вам придбати контактні грилі для кухні - безперечне рішення для всіх випадків. Орієнтуєтеся за розмірами, можливостями і комплектації техніки.
Грилі для ресторанів завжди вважалися промислові, газові пристрої, здатні витримати інтенсивну завантаження 24/7.
Яке не було у вас обладнання, і щоб ви не купили, але без крапель добра і любові ніяке блюдо не буде смачною і апетитним. Не бійтеся робити приємне близьким, дарувати тепло і увагу через ваші гастрономічні фантазії. Купити гриль в інтернет-магазин, це тільки половина шляху, вчіться крім спецій додавати в свої страви світлі емоції. Тоді ваші старання ніколи не залишаться без уваги. Приємних покупок і вдячних гастрономічних відгуків!