Як вибрати конвекційну піч

У наш час технології перевертають все з ніг на голову. Наприклад, якщо раніше обладнання для кухні чітко поділялося на професійне та побутове, то зараз, найчастіше, немає ніякої різниці. Технології стають дешевше, що відкриває виробникам професійного обладнання для ресторанів і кафе - нові ринки, пов'язані з домашньою кухнею.

Наприклад, конвекційні печі раніше коштували надзвичайних грошей, тому не було сенсу купувати таку техніку на домашню кухню - вона не виправдовувала вкладень. Сьогодні конвекційні печі продаються за цінами тих же побутових духовок, однак мають в своєму арсеналі набагато більш різноманітний набір функцій і забезпечують набагато більш високу якість випічки.

З цієї причини багато господинь починають міняти свої духовки на конвекційні печі, однак, як же вибрати таку піч для домашньої або професійної кухні? Про це і поговоримо в даній статті.

Особливості конвекційних печей і їх відмінність від інших типів

Головна відмінність конвекционной печі від всіх інших типів печей відображено в її назві: випічка в такій печі відбувається за рахунок конвекції, - примусової циркуляції гарячого сухого повітря всередині робочого простору печі. В результаті такої методології температура в печі завжди розподілена рівномірно, а час випічки скорочується приблизно на 30% в порівнянні з духовками або духовими шафами.

У конвекційної печі ви не ризикуєте отримати випічку з одного боку підгорілу, а з іншого - непропекшуюся саме за рахунок рівномірного розподілу температури. А ось звичайним духовка така проблема властива досить часто. У духовці складно домогтися рівномірного пропікання продукції зверху, знизу і з боків. Тому в звичайних печах і духових шафах або духовках одна частина тесту може зарум'яниться, а інша - опасть. Що псує якість і зовнішній вигляд продукції. Конвектомат геть позбавлений такої вади.

Крім цього конвекційна піч має масу додаткових функцій:

  • автоматичний розігрів
  • таймер приготування
  • кілька режимів роботи вентилятора
  • наявність / відсутність пароувлажнения (пароконвектомат)
  • тонке регулювання рівня вологи і температури в робочій камері
  • автоматична мийка для прибирання печі і промивання робочої області

Природно, чим більше в печі додаткової функціональності, тим вище буде її ціна. Тут уже слід керуватися рівнем комфорту, на який ви будете згодні.

Відмінність конвекционной печі від пароконвектомата

Конвекційні печі призначені виключно для приготування хлібобулочних виробів (хоча дозволяють готувати і інші види продукції з меншим рівнем комфорту), в той час, як пароконвектомати - для випічки хлібобулочних виробів і приготування гастрономічних. Іншими словами, якщо ви плануєте ухил в бік приготування гарячих страв з м'яса і риби, зверніть увагу на пароконвектомат. Але враховуйте, що їх ціна на порядок вище ніж у конвекційних печей.

Переваги конвекційних печей перед іншими типами

До переваг конвекційних печей відносять:

  • Рівномірний пропікання випічки з усіх боків
  • Скорочення часу приготування продукції до 30% за рахунок гнучкого регулювання температури і вологості всередині робочого об'єму
  • Можливість одночасного приготування кількох страв, оскільки запахи в камері не змішуються.
  • Зниження енергоспоживання і трудових витрат
  • Відсутність необхідності перевертати продукцію всередині печі
  • Мають високий рівень автоматизації процесу приготування в порівнянні з іншими типами обладнання - духовками або духовими шафами

На що звертати увагу при виборі конвекционной печі

Для початку необхідно визначитися з цілями. При виборі конвектомата для закладу громадського харчування вимоги до обладнання будуть відрізнятися від вимог при виборі для домашньої кухні. Головним критерієм тут буде продуктивність печі, оскільки для ресторану або кафе необхідна набагато більша продуктивність продукції, ніж для домашньої кухні. Відповідно, це вплине на наступні критерії:

  • робочий об'єм камери
  • потужність і енергоспоживання печі
  • рівень автоматизації процесу, - для ресторану це може бути критично важливий параметр, в той час, як для домашньої кухні ця вимога буде значно нижче або їм взагалі можна знехтувати.

Вибір конвекционной печі для дому

При виборі конвектомата для будинку, на домашню кухню, звертайте увагу на малі обсяги робочої камери - від 30 до 50 літрів. Немає необхідності купувати більш об'ємні агрегати, швидше за все їх продуктивність вам ніколи не знадобиться.

Точно так само необхідно звертати увагу на потужність пристрою. Високопотужні теж вам будуть ні до чого. До того ж, зазвичай виробники таких печей створюють окремий модельний ряд для домашньої кухні, який комплектується таким чином, щоб максимально знизити енергоспоживання і потужність пристрою. В результаті ви маєте агрегат за ціною духовки, але значно краще за функціональністю.

Питання комфорту в домашніх умовах не буде зайвим. З цієї причини звертайте увагу на наступні речі:

  • який набір функцій має конвектомат: чи є в ньому автоматичний розігрів, таймер приготування, парозволоження з регулюванням вологості, скільки режимів роботи вентилятора
  • матеріали, з яких виготовлений корпус конвекционной печі, повинні бути високоякісними, безпечними і сертифікованими. Сертифікати можна запросити у компанії виробника
  • піч повинна забезпечувати основну функцію - рівномірне пропікання продукції. Для перевірки даної функціональності необхідно запустити піч у виставковому залі при наявності фахівця в демонстраційному режимі
  • конвектомат повинен мати зручну конструкцію, що дозволяє легко виконувати догляд і обслуговування печі повинен оснащуватися інтуїтивно зрозумілою панеллю керування

Правильна робота з конвектомат. Рекомендації від виробників

Перш за все, необхідно виконувати всі рекомендації конкретного виробника по догляду за піччю і своєчасному сервісному обслуговуванню. Якщо ви купуєте піч для будинку, переконайтеся, що гарантійний талон включає як мінімум один-два профілактичних огляду печі в сервісному центрі. Не лінуйтеся проводити профілактичний огляд, якщо ви хочете, щоб ваша піч прослужила довго і не виходила з ладу.

Для професійної техніки, купленої в ресторан або інший заклад громадського харчування, необхідно неухильно дотримуватися правил експлуатації печі і забезпечувати проведення сервісного обслуговування обладнання як мінімум раз на місяць співробітником сервісного центру.

Прогрів печі перед запуском

Перед початком робочого дня необхідно прогріти піч - це основний технологічний прийом, що дозволяє знизити енерговитрати і час приготування продукції, а також підвищити термін служби самої печі.

Прогрів печі перед роботою виконується протягом 10-15 хвилин з температурою на 30-50 градусів вище передбачуваної робочої температури.

Нижче ми зібрали температурні режими для приготування різних продуктів:


Рекомендації по температурним режимам для випічки

Вироби що випікаються

Температура (°С)

Час (хв)

Слойки, листковий пиріг

150

18-20

Здобні булочки, плюшки

200

10-12

Коржі, оладки

180

12-15

Пироги, торти, тістечка

150

30-35

Печиво

160

8-12

Кукурудзяний хліб

180

18-20

Закритий пиріг з начинкою

180

35-40

Пиріжки / Пісочне печиво

200

8-10

Хліб, рулети, булочки

180

12-15

Ватрушки з начинкою

160

25-30

Каравай

160

25-30


Рекомендації по температурним режимам для приготування продуктів

Температура (°С)

Продукт

Кількість

Час (хв.)

200

Свинячі відбивні

0,5 кг

7-8

250

Крабове м'ясо

0,5 кг

10

200

Стегенця

8шт

15

200

Мідії

0,5 кг

5-7

250

Риба

10 шматків

7-8

250

маленькі креветки

0,5 кг

5

250

Кукурудза

качана

10

250

Великі креветки

4 шт

15

150

Торт

1 кг

20


Рекомендації з приготування м'яса 1.5-2 кг при температурі 200 градусів

Тип м'яса

Ступінь просмаженості

Время (мин)

Яловичина без кісток, засмажена цілим шматком

«З кров'ю» середньо просмажене добре просмажене

15-20 20-25 25-30

Яловичина (ростбіф, спинна частина, крижі або філе лопатки)

«З кров'ю» середньо просмажене добре просмажене

15-20 20-25 25-30

Свинячий окіст, запечений цілком

средне прожаренный

12-15

Свинина, філе (без кісток)

добре просмажене

20-25

Свинина, філе (з кістками)

добре просмажене

25-30

Свиняча грудинка

добре просмажене

20-25


Фіксація дверки печі

Завантаження і вивантаження листів і гастроемкостей слід проводити при зафіксованої двері, щоб уникнути пошкодження скла. Двері фіксується, якщо її відкрити на 135 градусів і залишається відкритою, даючи можливість робити завантаження / розвантаження.

Як і у випадку з іншими печами, двері слід відкривати якомога рідше, щоб не порушувати температурний режим і мікроклімат всередині робочої області. При закритті двері, необхідно стежити за щільністю закриття, при поганому закриття відбуватиметься вигоряння ущільнювача, крім того порушується режим роботи і Подукция може бути неналежної якості.

Двері повинні бути закритою навіть у вимкненому печі.

Правильний догляд за конвекционной піччю

При високому навантаженні печі, роботі її кожен день, кожен день треба проводити мийку і чистку, - якщо піч використовується в закладі громадського харчування та після кожної експлуатації в домашніх умовах. Автоматична мийка не завжди забезпечує очищення виробу, і часто піч все одно доводиться домивати вручну.

Якщо піч укомплектована пароувлажнением, перед чищенням необхідно включити режим пароувлажнения на 5-7 хвилин, щоб пом'якшити засохлий жир.

 


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре