Як вибрати термопот

Термопот або електрокип'ятильник - прилад, який у HoReCa використовують для кип'ятіння і розливу гарячої води великими обсягами. На професійних ресторанних кухнях або в кухнях інших закладів громадського харчування їх використовують для заварювання чаю, кави, компотів або інших напоїв, стерилізації інвентарю та посуду, додаткового обладнання при швидкому приготуванні перших або других страв, в приготуванні макаронних виробів і тесту і так далі. Широта застосування пристрою обмежена лише способами і областями застосування гарячої води.

Переносні пристрої часто використовують в кейтерінгу або організації шведських столів в готелях, готелях і столових. Моделі невеликого літражу відмінно підходять для домашньої кухні або офісу як альтернатива чайнику. Крім того, термопот володіє додатковими функціями збереження води гарячої на тривалий термін.

Грамотний вибір пристрою для кип'ятіння води підвищить безпеку в процесі роботи для персоналу, однозначно збільшить продуктивність заклади громадського харчування і поліпшить обслуговування клієнтів. А на домашній кухні такий прилад дозволить домогосподарці готувати страви з великим комфортом.

Переваги електрокип'ятильників в порівнянні з аналогічними пристроями для кип'ятіння

Технічно термопот є досить простий пристрій - це ємність певного літражу для затоки води, яка підігрівається Тенамі, що працюють від електрики. Термостат регулює температуру, а розлив окропу виконується через кран з поворотною або натискної держаком. Корпус зазвичай виготовлений з нержавіючої сталі, безпечної в харчовій галузі, що відповідає всім санітарним нормам і не піддається корозії. Начебто все просто, але не поспішайте з висновками! Від нюансів і залежить якість пристрою і комфорт роботи з апаратом.

Особливості та характеристики спеціалізованих електричних термопотів 

  • У порівнянні зі звичайними чайниками кип'ятить набагато більші обсяги води
  • Знижує витрати електроенергії, в порівнянні з тими ж електричними чайниками (за рахунок меншої потужності ТЕНів).
  • За рахунок здатності тривалий час зберігати воду гарячою, прискорює процеси готування напівфабрикатів на кухні, наприклад, потрібно всього дві хвилини на бланшування моркви або цукіні крутим окропом і три хвилини на варіння сосисок.
  • Стінки цього апарату комплектуються спеціальним термоізоляційним шаром, що знижує ймовірність обпектися до нуля.

Класифікація чайників-термосів

Різні виробники пропонують на ринку професійного та побутового електрообладнання моделі, різні по літражу (об'ємом) резервуара, продуктивності, дизайну. Однак всі термпототи можна розділити на кілька основних груп за принципом дії:

  • Наливні
  • Гейзерні
  • Проточні

Наливні кип'ятильники

Це моделі невеликого літражу, призначені для невеликих кафе, кафетеріїв, барів та кейтерінгу. Вони працюють автономно, наповнюються вручну і не вимагають підключення до водопроводу. Комплектація стандартною вилкою для електромережі 220 В дозволяє використовувати їх в будь-якому місці, де є звичайна побутова розетка. Оптимально підходять для барних стійок, пабів, ліній самообслуговування, торгових і виставкових залів, фудбізнеса малого і середнього форматів, пересувних кіосків або фуд-траків.

Обсяг таких кип'ятильників варіюється від 3 до 40 літрів. Більшість моделей комплектується герметичною кришкою на спеціальному замку, бічними ручками з термоізоляцією і каплезбірник. Система термозахисту відключає нагрів, коли води в резервуарі недостатньо або немає зовсім. Рівень рідини при цьому контролюється візуально за допомогою спеціального оглядового вікна. Необхідна температура виставляється термостатом.

Такий тип пристроїв зазвичай комплектується двома типами ТЕНів - закритим або відкритим. Моделі з закритим теном трохи дорожче в силу ускладнення конструкції, але виграють в обслуговуванні за рахунок ізоляції нагрівального елементу від прямого контакту з водою і виключення проблем накипу, а значить, додаткової чистки.

Середня потужність цього типу пристроїв коливається від 1300 до 2400 Вт в залежності від літражу і виробника і в середньому забезпечують закипання 30-40 літрів води за 70-80 хвилин. При досягненні заданої температури прилад перемикається в режим підігріву та збереження температури, економлячи електроенергію.

Особливості наливних диспенсеров для громадського харчування:

  • Ручне наповнення. У деяких випадках це недолік, однак для невеликих кафетеріїв або пересувних фуд-сервісів це перевага, яке забезпечує мобільність і економію енергоспоживання.
  • Мобільність. Апарат не прив'язаний до водопроводу а значить, може бути використаний не тільки всередині приміщень, а й на виїзних заходах.
  • Економія енергії. Додаткова функціональність у вигляді системи підключення до води неминуче збільшує енергоспоживання, тому дані моделі тут виграють.
  • Невелика продуктивність. Саме через зниженої потужності і енергоспоживання, а також обмеженого обсягу, цей тип кип'ятильників не може похвалитися високою продуктивністю. Однак, такі апарати цілком достатні для невеликих закладів на 30-40 посадочних місць.
  • Мінімальна вартість серед усіх типів. По ціновому діапазоні це найдешевші апарати в силу простої конструкції і низької потужності.

Гейзерні водонагрівачі - розвиток наливних

Такі термопоти ще називають роздавальники чаю, оскільки вони спеціально призначені для швидкого заварювання великого обсягу чаю в необхідному місці (наприклад, на каву-брейк в конференц-залі, куди тягнути цілу каструлю окропу ніхто не буде). Принципово ці апарати мало відрізняються від наливних, хіба що мають в своїй конструкції додатковий фільтр у верхній частині, куди засипається чай або каву. У нижній частині ТЕН, розігріваючи воду, доводить її до стану насиченої пари, який по спеціальній трубці піднімається вгору (немов всередині гейзера, звідси і назва) і заварює напій.

Особливості гейзерних установок

  • Відрізняються великою швидкістю заварювання. Оскільки вода не доводиться до кипіння, свіжозаварений чай або кава буде доступний вже через 15 хвилин після включення апарату.
  • Автоматичний режим підігріву та збереження температури. Як тільки температура напою опускається до + 80 ° C, включається нагрівач, доводячи напій майже до кипіння.
  • Надійна термозахист. Деякі моделі комплектуються подвійній захисній стінкою.

Такі апарати є бюджетною альтернативою професійним кавових машин, і використовуються переважно в кейтерингу та на виїзних заходах, куди везти і встановлювати професійну техніку буває занадто багато роботи або в принципі неможливо.

Проточні електричні Термопоти

Головне конструктивна відмінність цього типу від двох попередніх - необхідність підключення до системи водопостачання. Такі апарати ще називають Електрокип'ятильник безперервної дії, оскільки подібне технологічне обладнання забезпечує постійний обсяг гарячої води з автоматичним поповненням. Цей тип кип'ятильників ідеально підходить для великих столових, великих харчоблоків готельних комплексів або ресторанів з великою прохідністю, шкіл і дитячих садків, а також лікарень.

Характеристики та особливості використання проточних електронагрівачів

  • Немає необхідності в ручному наливанні. Оскільки апарат підключений шлангом до водопровідної мережі, під час спуску окропу з болера відбувається автоматично наповнення болера холодною водою до заданого рівня.
  • Автоматизована робота пристрою, що мінімізує втручання людини. Електронні системи контролю на таких апаратах самостійно стежать за рівнем води і температурою, при необхідності включаючи блокування роботи.
  • Підвищений витрата енергії в порівнянні з попередніми типами обладнання. Потужність і енергоспоживання таких моделей максимальні серед всіх типів, однак і продуктивність на висоті.
  • Висока продуктивність. Подібні апарати здатні підтримувати продуктивність на рівні 100 літрів гарячої води в годину.
  • Покроковий нагрів. Щоб прискорити подачу гарячої води, виробники електрокип'ятильників впровадили систему порційного підігріву, коли нагрівається не весь бак відразу, а лише невелика порція, яку відразу можна використовувати, поки гріється решта обсягу. При цьому змішування холодної та гарячої води виключено, і можна не боятися багаторазового кип'ятіння.

На що звертати увагу при виборі професійного термопоту?

Для підприємств громадського харчування вибір термопотів зводиться, по суті, до вибору типу пристрою в залежності від необхідного обсягу, продуктивності і денний прохідності. Звідси рекомендуємо наступне:

  • Для оснащення невеликих закусочних, кафетеріїв, виїзних фуд-сервісів або офісних обідніх місць рекомендуємо використовувати наливні нагрівачі.
  • Проточні електрокип'ятильники підходять для установки у великих їдальнях, ресторанах і кафе з високою прохідністю, в будь-яких інших закладах, де потрібен обсяг кип'яченої води від 100 літрів на годину.
  • Гейзерні моделі легко імплементуються в кейтерингу та фуд-сервісі на вулиці, підійдуть в будь-якому місці, де можна і потрібно обійтися без спеціалізованого професійного кухонного обладнання.

Загальні критерії, на які необхідно орієнтуватися при виборі кипятильнику

  • Запас потужності. Купуйте техніку з невеликим запасом потужності, щоб при різкому збільшенні відвідувачів і пікових навантаженнях вона могла впоратися із замовленнями.
  • Звертайте увагу на робочу напругу апарату. Якщо пристрій працює від мережі в 380В, воно не тільки більш потужний, але і енерговитратне. Крім того, необхідно щоб ваш заклад забезпечувало таку енергомережу.
  • За передбачуваного навантаження можна вибирати кип'ятильники з різною кількістю зливних кранів. Два крана забезпечать більш швидке обслуговування клієнтів.
  • Звертайте увагу на спосіб монтажу проточних моделей. Вони можуть бути або підлоговими, або кріпитися на стіну. У другому випадку зручно використовувати такі моделі в технічних приміщеннях за рахунок малої глибини (більшість моделей в глибину займає всього 250-300 мм).

Електричні кип'ятильники і термопоти від магазину Gastroshop - вибір на користь компетентного постачальника професійного обладнання. Наша компанія веде свій бізнес на ринку HoReCa вже більше 10 років і має колосальний досвід в постачанні різних типів технологічного обладнання. Телефонуйте і ми завжди проконсультуємо в кращому вигляді!



Супутні Товари

Кип'ятильник GASTRORAG (DK-LX-100)
Кип'ятильник GASTRORAG (DK-LX-200)
Кип'ятильник GASTRORAG (DK-LX-300)
Кип'ятильник GASTRORAG (DK-PU-300)

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре