Як вибрати вафельницю
Вафельниця - неабиякий кухонний пристрій для готування вафель. Влаштування вафельниць до не можна просте - дві стискають плити, розігріті нагрівальними елементами і з'єднані шарнірами. Однак, ось тут і починається найцікавіше. Форма і розмір цих плит і визначає то різноманітність вафельниць, які представлені сьогодні на ринку.
Вафельниці однаково популярні і на домашніх кухнях і в професійних технологічних лініях як додатковий кухонний агрегат. Тому їх активно вибирають і домогосподарки і ресторатори. У даній статті ми зібрали кращі поради, на що орієнтуватися при виборі вафельниці, які критерії враховувати, а на що можна не звертати уваги.
Типи вафельниць. Або типи вафель?
Вибираючи вафельницу потрібно в першу чергу поставити собі питання - які вафлі я хочу готувати? Тому що вафельниці класифікуються саме за типом вироблених вафель і тут теж неважливо, це побутова вафельница або промислова. Різниця буде лише в потужності і кількості одночасно приготованих вафель.
Вафельниці для тонких вафель
Це найбільш популярний тип вафельниць. Напевно, тому що тонкі вафлі вважаються класичними. Їх ще називають американськими. Це саме ті вафлі, які скручуються в трубочку і наповнюються кремом або іншими наповнювачами - морозивом, джемом, сиром або згущеним молоком.
Вафельниця для тонких вафель конструктивно має одну велику секцію, зазвичай круглу, але можуть бути й інші форми. У цій секції і випікається класична вафля. Крім того, такий апарат має слабо виражені поглиблення, щоб осередки вийшли неглибокими.
Вафельниці для бельгійських вафель
Це те ж саме що і вафельниці для товстих (пишних) або віденських вафель. Віденські вафлі є всього лише різновидом бельгійських - усталеного назви цього типу вафель. Виглядають вони як широкі квадратні (або інших форм) з великими осередками вафлі.
Якщо ви любите такі вафлі, при виборі вафельниці звертайте увагу на глибину осередків, у різних виробників вона різна. Від цього параметра буде залежати якість вашого десерту.
Ці вафлі менше за розміром, проте товщі. Тому вафельниці для бельгійських вафель мають від 4-х секцій і більше, що дозволяє готувати відразу кілька вафель.
Вафельниця для гонконгських вафель
Відносно новий тип вафель, який швидко завойовує популярність. Ці вафлі придумав місцевий кондитер з Гонконгу на початку 50-х років. Вафлі настільки сподобалися місцевим, а потім і туристам, що через кілька років по всьому світу з'явилися сотні кафетеріїв і бістро, де основне блюдо - саме гонконгські вафлі. Це пухирчасті вафлі (bubble waffles) або яєчні вафлі (egg waffles).
Випечена вафля згортається в ріжок і наповнюється начинкою - кремом, морозивом, шоколадом, згущеним молоком або будь-який інший на ваш смак, політ фантазії обмежений тільки уявою кулінара.
На що звертати увагу при виборі вафельниці
Клас вафельниці
Історично склалися два ринки з абсолютно різними запитами і критеріями до обладнання, для яких виробники будь-якої кухонної техніки створюють свої пристрої, - це ринок побутових кухонних приладів або кухонна техніка для домашньої кухні і ринок професійної техніки для рестораторів. Виходячи з цих двох сегментів, вафельниці ділять на:
- професійні, для ресторанів, кафе, бістро, кафетеріїв - вони призначені для швидкого випікання великої кількості вафель різних форм і рецептур. Форми можуть бути непередбачувані, аж до сердечок, - щоб задовольнити найвибагливішого клієнта. Ці пристрої зазвичай дуже потужні і габаритні - тому для домашнього користування не підходять, де потрібні більш економічні апарати. Та й продуктивність така не потрібна.
- побутові, для домашньої кухні - призначені для випікання невеликої кількості вафель для сімейних застіль або заходів. Вони випікають по кілька вафель за один цикл, не такі громіздкі і могутні.
Яким би не був клас, він не впливає на зручність користування і гарантійний термін і сервіс. Ці параметри єдині для всіх класів вафельниць.
На умовною шкалою від суто побутових до строго професійних вафельниці різних виробників знаходяться в різних позиціях. Чим ближче вафельница до професійного класу, тим зазвичай більше функцій в себе включає і може, по суті, бути кількома пристроями відразу, суміщеними в одному:
- Вафельница
- Гриль
- Орешница
- Сосісочніца
- сендвічница
- Тарталетніца
- Апарат для кексів і печива
Форма пластин
Тут варто відштовхуватися від ваших цілей. Наприклад, якщо ви вибираєте вафельницу в ресторан, необхідно досліджувати ринок і відштовхуватися від маркетингової стратегії продажів конкретних типів вафель, під які і купувати вафельницу.
Якщо ж ви вибираєте вафельницу додому, на кухню в приватний будинок або квартиру, в такому випадку, наприклад, форма пластин у вигляді тварин дуже порадує дітей.
Форми пластин в цілому можуть бути як класичними - просто млинцями з невеликими осередками для тонких вафель або глибокими осередками для товстих бельгійських вафель, так і ділитися на кілька секцій, які можуть бути квадратними, прямокутними, трикутними, овальними, ромбами і більш екзотичними - у формі різних фігур - сердечок, тварин, сонечок і т.д.
Кількість пластин і тип покриття
Кількість змінних пластин визначає функціональність вафельниці. Змінні набори дозволяють готувати вафлі різних форм і рецептур на одній і тій же вафельниці.
Серед різних покриттів вже давно стали стандартом два основних - тефлонове і керамічне покриття. Від якості антипригарного покриття залежить по-перше смак ваших вафель, по-друге комфорт процесу приготування, а значить і настрій.
Вафельниці з тефлоновим покриттям - гарантують високий комфорт приготування, можна готувати практично без масла, однак таке покриття з часом має властивість стиратися.
Вафельниці з керамічним покриттям - більш довговічні, однак дещо поступаються тефлоновим по антипригарним властивостям. Крім того, керамічні напилення не люблять металевих предметів - ножів, лопаток і т.д., від яких таке покриття може дряпатися і втрачати свої властивості.
Оцінити якість покриття можна візуально або провівши по ньому пальцем. Якщо на дотик ви не відчуваєте досить рівній поверхні а навпаки, відчуваються горбки і вм'ятини - краще не вибирати таку вафельницу.
Потужність вафельниці
Тут все просто. Споживана потужність прямо впливає на швидкість випічки і продуктивність. З цієї причини професійні вафельниці завжди більш потужні, а деякі навіть харчуються від мережі 380В.
Те ж стосується і побутових вафельниць. Тим не менш, не варто вибирати дуже малопотужну. При малих потужностях випічка вафель сповільнюється і вони не вийдуть хрусткими.
В цілому потужність побутових вафельниць варіюється від 300 Вт до майже 3000 Вт. Оптимальною вважається потужність 600-800 Вт, при якій ви можете протягом 5 хвилин випекти практично будь-який десерт для середньостатистичної сім'ї.
Час роботи
У зв'язку з досить високим рівнем нагріву пластин, більшість типів вафельниць може працювати в безперервному режимі близько 20-25 хвилин. Після цього вафельниці потрібно давати перепочинок, відключаючи її від мережі і даючи можливість охолонути. Деякі моделі можуть працювати до 40 хвилин включно.
Тому при виборі вафельниці слід орієнтуватися на ту кількість вафель, яке ви плануєте готувати "за один підхід". Також варто докладно проконсультуватися за цим параметром у фахівця компанії-продавця.
Безпека і додатковий функціонал
При виборі вафельниці варто також перевірити такі критерії як:
- Якісна ізоляція ручок і власників. Даний прилад нагрівається до серйозних температур, тому безпека роботи виходить на передній план.
- Якість матеріалів корпусу. Теж впливає на нагрівання приладу і передачу тепла кулінарові або поверхонь кухні
- Термостати і таймери. Допомагають зробити процес приготування більш комфортним.
- Достатня довжина мережевого шнура. Дозволить не турбуватися про місце розташування настільного приладу.
- Індикатори нагріву. Допомагають контролювати температурний режим конкретного рецепту.
- Функція захисту від перегріву. Автоматично відключає вафельницу при критичних температурах.
- Контурний резервуар, який збирає надлишки тесту при закритті кришки.
- Конус для згортання вафель в ріжок, ємність для тесту, книга рецептів - додаткові аксесуари, які підвищать комфорт процесу.
- Поради як готувати вафлі в вафельниці і доглядати за нею
- При процесі приготування можна змастити поверхню плит невеликою кількістю масла і більше його не додавати.
- Не використовуйте металеві ножі, виделки і лопатки для того, щоб діставати вафлі, - вони можуть пошкодити антипригарне покриття і зіпсувати плити вафельниці
- Кришки вафельниці необхідно щільно закривати в процесі приготування, бажано на спеціальну засувку, якщо вона передбачена конструкцією.
- Після завершення процесу випікання потрібно дати деякий час вафельниці охолонути, а потім протерти вологою ганчіркою. Не намагайтеся мити гарячі плити, щоб не зіпсувати їх. Знімні плити миються під проточною водою.