Як вибрати професійний блендер?
Потужність блендера у ВАТ і швидкість блендера в оборотах в хвилину - це два взаємозв'язані параметри, які мають першорядне значення. Чим вище швидкість, тим ефективніше робота пристрою, а велика потужність дозволяє підтримувати в процесі роботи не просто високу, а стабільно високу швидкість при будь-якому навантаженні. Потужний блендер може без перевантаження двигуна подрібнювати не тільки м'які, але і тверді продукти (наприклад, колоти лід), пробивати не тільки рідини, але і, наприклад, горіхову пасту або морозиво. Крім того, завдяки високій швидкості обертання ножа на виконання кожної операції йому потрібно менше часу, а значить, і продуктивність вище.
Однак, перш ніж викладати круглу суму за надпотужне обладнання, задайте собі питання: для якої мети ви купуєте стаціонарний блендер? Якщо вам потрібно готувати соуси і пюре з м'яких продуктів, то досить вибрати недорогий блендер з двигуном потужністю 400-500 Вт. Для змішування напоїв з льодом потрібно барний блендер потужністю 700-800 Вт. І, нарешті, для інтенсивної роботи з дуже густими сумішами, переробки великої кількості заморожених продуктів, приготування смузі і прохолодних напоїв зі снегообразной текстурою (маргарита, дайкірі) потрібні потужні блендери з двигуном 1500-2200 Вт.
Кількість оборотів в хвилину показує, з якою швидкістю обертається шпиндель двигуна, на якому закріплений ніж. У потужних професійних блендерах цей показник може досягати 35-38 тисяч. Щоб зрозуміти, чому він так важливий, давайте зупинимося детальніше на принципі дії блендера.
Обертовий ніж діє як пропелер, спершу затягуючи на себе продукт, а потім відкидаючи його в сторону до стінок склянки блендера. Під напором потоку, створюваного ножем, маса піднімається по стінках вгору, доходить до кришки і падає вниз на леза ножа. Таким чином, створюється «воронка» - циркуляція продукту по замкнутій траєкторії. У потужних блендерах з великою швидкістю обертання ножа виникає стабільний високошвидкісний потік без повітряних порожнин, що забезпечує ефективне подрібнення, перемішування і однорідну кремоподібну консистенцію суміші. Малопотужні пристрої не створюють достатньої кількості оборотів, тому ніж, відкинувши продукт до стінок склянки, починає рубати порожнечу. В результаті суміш стає неоднорідною, з великими шматками (до речі, щоб поліпшити роботу «слабкого» блендера, досить долити в склянку з подрібнюють продуктом трохи води).