Як вибрати рисоварку
Дивне спостереження, як східна кухня увірвалася в українські реалії та стала витісняти національні страви з переваг українців. Все частіше в меню ресторанів і кафе можна зустріти велику карту меню з різноманітними ролами і сушамі, і все рідше з українськими пампушками та борщем. Та й самі відвідувачі із задоволенням їдять страви з Сходу, ніж свої вітчизняні. Це явний результат того як змінюється культура під впливом безлічі факторів, у тому числі і з-за гастрономічних тенденцій.
Рис - складний продукт, велика кількість в ньому крохмалю грає по-різному, в одних стравах, наприклад, різотто це великий плюс, тому що він пов'язує всі інгредієнти між собою, але у випадку з пловом - це великий мінус, саме тому слід чітко дотримуватися до технологій приготування і строго дотримуватися температурного режиму. Завдяки інноваціям цей процес істотно полегшує рисоварка - спеціальний пристрій для приготування смачного і збалансованого рису і не тільки. При чому прилад не прискорює теплову обробку, а полегшує сам процес - вам не потрібно постійно контролювати температурний режим, змішувати компоненти між собою, щоб продукт не підгорів, перетравився або википів. До того ж, в такому разі рис не втрачає своїх корисних властивостей, довго може залишатися теплим, розсипчастим і структурним.
Сьогодні у зв'язку з популяризацією японських страв купити рисоварку бажає кожен власник ресторану, кафе і навіть ваша сусідка з четвертого поверху. Це обладнання з професійної сфери стало доступним простим користувачам на побутової кухні. Сьогодні ми постараємося розкрити найпопулярніші питання в мережі інтернет: як вибрати рисоварку, які є особливості вибору і що слід знати про цей прилад перед покупкою. Розкриваємо секрети і говоримо чесно, а висновки ви робіть самі.
Рисоварка: від історії створення пристрою до кінцевого споживача
Перша згадка цього теплового пристрою було в країнах Азії. Тут рис є національним продуктом харчування і входить в багато страви. Перші побутові рисоварки були виготовлені в Японії і отримали широке застосування в таких азіатських країнах як Китай, Малайзія, Корея. В наслідок популяризації східної кухні, обладнання стало з'являтися і на професійних кухнях Європи. Головною перевагою професійних рісоварок стала простота експлуатації - промив рис під проточною водою, залив потрібною кількістю чистої води і включив прилад - все, це все маніпуляції над приготуванням рису. Не потрібно вам постійно стежити за силою вогню конфорки, бояться зняти кришку раніше зазначеного терміну, і на дні каструлі виявити твердий шар спаленого продукту, а потім каструлю шкребти і вимочувати по кілька діб. Ні, тут цього всього немає. Прилад самостійно контролює кулінарний процес, коли рис готовий автоматично переходить в режим підтримки температури, а для очищення потрібно тільки вимити чашу приладу і все. Тут анулюється будь-який людський фактор, помилки просто виключені. Різні сорти рису варяться однаково, дотримуються тільки співвідношення пропорцій води і продукту. Приємним бонусом є, той факт, що в цьому пристрої можна готувати будь-які крупи, овочі і зелень. Смачні наваристі каші і розсипчастий рис - два в одному, і це - можливо!
Типи рісоварок
- рисоварки з механічним управлінням,
- рисоварки з електронним або сенсорним управлінням.
Затребуваними моделями рісоварок серед професійних кухарів є пристрої з електричним приводом. Доцільність застосування цього обладнання оцінили всі заклади громадського харчування від респектабельних ресторанів до прибережних кафе. У чому ж у неї секрет і які її можливості?
Рисоварка буває різної ємності, але принцип роботи приладу один і той же. По суті це корпус по периметру якого розміщені Тени, всередину нього розміщується тефлоновая чаша, де і відбуваються всі кулінарні процеси. На кришці техніки розміщений ще один ТЕН для контролю робочої температури. Таким чином, продукт в буквальному сенсі з усіх боків піддається рівномірної теплової обробки без участі людини. Коли включається режим підігріву продукт не втрачає своїх корисних властивостей і готовий до вживання в теплому вигляді протягом кілька годин. Це дуже зручно для закладів громадського харчування.
Всі зовнішні конструкції завжди виготовлені з міцного металу - нержавіючої сталі. Більш сучасні моделі рісоварок в інтернет-магазинах можуть бути з елементами харчового пластику, цей елемент абсолютно не впливає на технічні характеристики приладу. Тільки істотно знижує вартість виробу.
Знімним елементом є чаша з міцного металу з тефлоновим або антипригарним покриттям. У комплекті завжди є в наявності м'які лопатки для дбайливого перемішування інгредієнтів всередині вироби.
Коли працює пристрій то температура завжди нижча за температуру кипіння. Такий принцип рисоварки - тут ніколи ніщо не закипить, якщо техніка в порядку. Рідина в процесі приготування вбирається в інгредієнти і випаровується, в результаті - смачні, наваристі каші і бланшовані овочі на пару!
Прості рисоварки починають працювати за рахунок руху поворотного вимикача, більш сучасні пристрої мають сенсорне або електронне управління з термостатом, автоматичним таймерів та іншими корисними функціями. Далі поговоримо і про них.
Функції рисоварки
- Автоматичне відключення.
- Режим підігріву. Як харчової термос тримає теплі готові страви до 24 годин.
- Годинний таймер.
- Контрольований цикл приготування: може бути повільний або швидкий режим.
- Консистенція під контролем, дозволяє контролювати в'язкість і структуру крупи.
- Режим смаження - прискорює процес приготування.
- Режим приготування каші дозволяє приготувати азіатський рис для сніданку або десертів типу моті.
- Режим скороварки.
- У більш просунутих приладах можуть бути такі додаткові функції:
- гнучка система управління, можна підібрати індивідуальний режим приготування компонентів для більш м'якого або твердого стану, приготувати заготовку під суші і т.д.
- функція індукційного нагріву дозволяє коригувати процес до оптимального стану.
Чим рисоварка відрізняється від мультиварки?
Зовні цей прилад дуже схожий на мультиварку, і багато хто переконаний, що не варто купувати окремо і пристрій для приготування рису. Це допустимо для сімейної кухні, але не для кухні ресторану. Оскільки спеціалізована техніка буквально сконцентровано на закриття кулінарних процесів на найвищому рівні без допущення помилок і людського фактора. Мультиварка має лише окремий режим, і найчастіше його важко підлаштувати під окремий тип рису або блюдо з нього. Чого не скажеш про рисоварці.
Що можна готувати в рисоварці?
Умови приготування різних страв в рисоварці
Пристрій має гнучку систему настройки, в ньому можна готувати навіть суп, неочищені злаки і саме за це цю техніку відносять до мультизадачність обладнання.
Переваги рісоварок
- ідеальні страви без проблем. Вода ніколи не закипає, значить каші будуть як з горщика, томленого в печі. Правда піч вже не на дровах, а потужна, електрична. А час приготування з 12 години скоротилося до кілька хвилин.
- гарячі страви на тривалий час. Це велика підмога для громадського харчування, коли багато заготовки важливо використовувати в теплому вигляді для створення смачних страв, або ж завжди тримати готові гарніри для гастрономічного задоволення клієнтів.
- доступна вартість рисоварки відкриває можливість використання агрегатів як в професійній сфері, так і вдома на кухні.
- простота експлуатації
- простота очищення
- економія електроенергії
- безпеку
- високі смакові якості без гару та інше
Коли в арсеналі є така техніка, тоді і нові страви стають не такими мудрими і складними для реалізації!
Найпопулярніші виробники рісоварок
Бренд | Країна | Матеріал корпусу | Потужність, Вт | Кількість порцій за раз | Місткість, л | Функція термоса | Вага, кг |
Airhot | КНР | нерж.сталь | 1900 | 40 | 13 | 3d-нагрів | 4 |
Bartscher | Німеччина | нерж.сталь | 1950 | 40 | 8 | є | 11 |
FROSTY | Італія | нерж.сталь | 1950-2650 | 30-40 | 10-20 | є | 11 |
GASTRORAG | Кітай | нерж.сталь | 1600 | 40 | 8 | є | 5,2 |
GoodFood | Кітай | нерж.сталь | 1900 | 40 | 5,6 | є | 8,1 |
Hendi | Голандія | нерж.сталь | 700-1950 | 10-40 | 1,8-5,4 | є | 6 |
Saro | Німеччина | нерж.сталь | 1950 | 30 | 13 | є | 6 |
Принципи вибору кращої рисоварки для кухні
Коли стоїть завдання купити рисоварку відразу виникає безліч труднощів з вибором, оскільки цієї техніки зараз на ринку стільки, що можна годинами вивчати технічні характеристики в пошуках кращого вироби. Ми скоротили для вас цей процес і створили експертний думку як купити рисоварку для кухні:
- виробник. Не варто робити вибір тільки на розкручені торгові марки, найчастіше маловідомі виробники роблять більш якісне оснащення для кухні, ніж всесвітні бренди. Тут важливо робити мудрий вибір, довіряти професіоналам.
- потужність, продуктивність і місткість. Всі ці критерії важливі для будь-якого електричного приладу. Чим вище показник, тим краще, якщо ви збираєтеся користуватися технікою кожен день з максимальним завантаженням.
- антипригарне покриття або тефлон. Захист від перегріву компонентів всередині вироби.
- термостат
- таймер
- мірні поділу полегшують процес приготування
- знімна внутрішня кришка - зручно для очищення приладу
- функція термоса - підігрів готових продуктів на протязі доби.
Апарати побутового призначення дозволяють за один цикл приготувати від 2 до 10 порцій, в той час як професійні рисоварки готують 40 і 60 порцій за одне завантаження. Вартість рісоварок безпосередньо залежать від її місткості, потужності і продуктивності. У нашому магазині ви знайдете найоптимальніше співвідношення ціни і якості пристрою, а так само інше промислове обладнання для кухні ресторану, кафе, бару. Телефонуйте!