Як вибрати жарочну поверхню
Поверхня для смаження в сьогоднішніх реаліях - така невід'ємна і необхідна частина кухонного обладнання, як і простий блендер або міксер. Причому не тільки на професійних кухнях. Поверхні для смаження овочів, риби і м'яса стають дедалі популярнішими і доступнішими і для домашньої кухні в тому числі.
З цієї причини все більше домогосподарок задаються питанням - а як взагалі вибрати жарочні поверхню? На що звертати увагу, що персонально на моїй кухні буде перевагою, а що - недоліком?
На всі подібні питання ми відповідаємо в нашій статті:
- Які страви готують на жарочних поверхнях, які продукти підходять і ні
- Типи поверхонь для смаження і принцип роботи
- Характеристики жарочного обладнання
- Демонстрація можливостей жарочної поверхні (відео)
- Переваги поверхонь для смаження
- На що звертати увагу при виборі жарочної поверхні для домашньої кухні
- Вибираємо поверхню для ресторану або кафе
- Основні бренди виробники якісних поверхонь для смаження
- Порівняльні характеристики професійних поверхонь і побутових. Порівняння за ціною
Що готують на жарочних поверхнях
Сама назва цього пристрою говорить про його функції. Поверхня для смаження призначена для обсмажування різних страв з риби, м'яса, овочів, фруктів і інших продуктів. Ресторатори добре орієнтуються в даному типі обладнання, а ось домогосподарки найчастіше плутають жарочні поверхні з варильними. Важливо розуміти, що це не одне і те ж, - а різні типи обладнання для різних функцій.
Поверхня відрізняється від професійної електричної сковороди тим, що може встановлюватися як окремо, так і в комплексі з технологічної гарячою лінією або острівцем.
В основному на жарочной поверхні обсмажують м'ясо, рибу, овочі і морепродукти. За рахунок високої температури поверхні і рівномірного розподілу температури, м'ясо, наприклад досить швидко обсмажується по поверхні, закупорюються пори і сік не витікає назовні. В результаті страви з м'яса при такій технології обсмажування виходять соковитими і ароматними.
Типи поверхонь для смаження, принцип роботи
У переважній більшості жарочні поверхні виконані в електронному вигляді. Однак бувають і газові. Тому коли говорять про такому обладнанні "за замовчуванням", - мають на увазі електричні апарати. Якщо ж вам потрібно газове обладнання - обов'язково уточнюйте це у консультантів магазину, в якому проводите покупку. Або шукайте за допомогою фільтрів в електронному каталозі.
Принцип роботи жарочной поверхні заснований на рівномірному розігріві сталевий або чавунної поверхні з тефлоновим покриттям за допомогою спеціальних вбудованих ТЕНів.
У борознах комбінованих і рифлених поверхонь активно випаровується волога, сприяючи додатковому прогріванню продуктів і збереженню поживних речовин, а також смакових якостей.
За способом компонування жарильне обладнання буває підлогового типу або настільного. Вибір тут повинен грунтуватися вашим типом кухні і місцем, куди ви хочете встановити поверхню:
- Поверхні для смаження настільного типу - підходять для невеликих кухонь кафе з невисокою прохідністю, де не потрібна велика потужність і продуктивність обладнання. Також відмінно підходять для домашньої кухні.
- Поверхні підлогового типу - зазвичай це більш потужне обладнання для ресторанів з високою прохідністю або для компоновок в складі технологічних ліній.
За типами самої робочої поверхні устаткування ділять на апарати з:
- Гладкою робочою поверхнею. Дозволяє рівномірно обсмажувати різні продукти і напівфабрикати. В основному використовується для смаження млинців або морепродуктів, на ній витрата жиру мінімальний.
- Рифленою робочою поверхнею. Така поверхня додає особливого товарний вигляд кінцевого продукту, залишаючи характерні більш темні смуги на поверхні продуктів. Тому на такій поверхні зазвичай обсмажують великі шматки м'яса, зазвичай з кісткою, або рибу.
- Комбінованої - на таких апаратах половина поверхні гладка, половина - рифлена.
Матеріал робочої поверхні теж може бути різним:
- Листова сталь - швидко розігрівається, швидко остигає, але недовговічна. Пристрої з таким матеріалом поверхні швидше за все буду найдешевшими, і в цьому їх перевага.
- Нержавіюча сталь - теж швидко нагрівається і остигає, більш довговічний матеріал, ніж проста сталь. Нержавіючі сталі - це леговані сталі, що мають в своєму складі домішки кольорових металів: цинку, хрому та інших. Такий матеріал довговічніший, але і більш дорогий.
- Чавун - повільно розігрівається і довго остигає, проте дуже довговічний у використанні.
Товщина листа стали в жарочной поверхні становить не менше 1.2 см, тому на ній можна сміливо перевертати готуються продукти без ризику пошкодити саму поверхню. Матеріал корпусу зазвичай - хромована нержавіюча сталь.
Характеристики та функціональні особливості
- Мінімальна температура робочої поверхні 70 ° С. Максимальна - 300 ° С.
- Розігрів до робочої температури відбувається протягом 10 хвилин.
- Зазвичай робоча поверхня з будь-якого матеріалу додатково покрита тефлоновим покриттям для зменшення витрати жиру і антипригарного ефекту.
- Більшість моделей поверхонь для смаження мають спеціальні бортики і жиросбірник. Бортики утримують жир в зоні робочої області, не дозволяючи йому розбризкується на всі боки, а в жиросбірник стікає зайвий жир.
- Практично всі моделі поверхонь оснащуються механічними регуляторами температури і світловими індикаторами для кращого контролю температурних режимів.
- Газові агрегати більш складні в експлуатації. Для їх підключення необхідна наявність газової інфраструктури, спеціального обладнання і техніків-фахівців. Електричні моделі більш прості в застосуванні.
- Продуктивність обладнання визначається його потужністю (з якою пов'язано робоча напруга - 220В або 380В, другі могутніше) і розміром поверхні.
- Витяжка. Деякі моделі поверхонь для смаження додатково комплектуються витяжкою, що дозволяє знизити температуру корпусу. Це особливо актуально, якщо у вас щільна компонування обладнання на кухні, або смаження поверхня розташована близько біля стіни.
- Притискна кришка. Деякі моделі компонуються спеціальною кришкою, яка притискає продукт до робочої поверхні, що дозволяє істотно прискорити час готування.
Демонстрація роботи жарочной поверхні
Переваги поверхонь для смаження (в порівнянні з електросковороди):
- Значно менша витрата жиру.
- Рівномірний прогрівання продуктів, що сприяє більш швидкому приготуванню і збереженню всіх поживних речовин.
- Можливість готувати кілька страв в різних зонах одночасно.
- Роздільне регулювання нагріву для різних зон.
- Можливість використовувати обладнання як окремо, так і в складі технологічної лінії.
- Тонке управління процесом приготування, завдяки спеціальному регулятору температури страви.
На що звертати увагу при виборі жарочной поверхні для домашньої кухні
Для домашньої кухні варто звернути увагу на настільні моделі поверхонь для смаження, яким ви можете легко знайти місце на вашій кухні десь на робочому столі. Крім того, її можна спокійно прибрати в місце зберігання після використання і очищення.
Також звертайте увагу на робочу напругу, необхідну для конкретної моделі обладнання. Зрозуміло, що для домашньої кухні необхідно вибирати моделі з робочою напругою 220В. Більшість професійних моделей обладнання працюють від напруги 380В.
Важливо розуміти, що поверхня для смаження - це не гриль. Вони призначені виключно для використання в закритому приміщенні.
Вибираємо поверхню для ресторану або кафе
Для підприємств громадського харчування підходять як настільні так і підлогові моделі. У питанні електричного живлення також можна орієнтуватися або на 220 (просто ви отримаєте менш потужний, і отже, менш продуктивний агрегат), або на 380. Звичайно, у другому випадку, таку напругу повинна забезпечувати електромережу ресторану або кафе.
В першу чергу необхідно відштовхуватися від компонування вашої кухні, кількості вільного місця в ній і від необхідної вам продуктивності обладнання. Коли на перераховані питання відповіді отримані і в загальних рисах з зразковими характеристиками визначилися, переходите до оцінки вторинних характеристик обладнання:
- Звертайте увагу на бренд виробника. Шукайте надійних виробників зі значною історією і успішними кейсами.
- Переконайтеся, що при обладнання дійсно зібрано з сертифікованих компонентів, а заявлені характеристики дійсно відповідають реальним. Попросіть у магазина надати сертифікати на обладнання та лабораторні перевірки обладнання незалежними аудиторами.
- Попросіть зробити тестовий запуск обладнання в шоу-румі компанії-дилера в присутності фахівця компанії. Перевірте всі режими роботи устаткування, аж до тестового приготування продукції.
Основні бренди якісних поверхонь для смаження
Професійне обладнання. Лідирує у виробництві поверхонь для смаження Італія. Її бренди, традиційно вважаються топ-1 в виробництві обладнання для ХоРеКа. Імена таких компаній як Bertos, Fimar, Unox, Apach, Frosty вже стали легендою.
Голландська Hendi, словенська Kogast, турецька Remta становлять серйозну конкуренцію італійцям.
Останнім часом лідируючі бренди наганяє Китай зі своїми марками EWT, GastroRag, Gemlux, GoodFood, Suhini.