Як вибрати м'ясорубку
Існує думка, що вироби виготовлені з подрібненого м'яса в різної консистенції легше засвоюються людським організмом, ніж цілі шматки м'яса і риби. У подрібненому стані ці продукти використовуються як самостійні страви у вигляді фаршу і напівфабрикатів, так і у вигляді заготовок для створення багатокомпонентних страв. М'ясоїди знають толк в гастрономії та завжди віддадуть перевагу натуральним компонентам, навіть у вигляді фаршу, ніж готовим виробам з магазину з сумнівних інгредієнтів.
Всі кухні світу в якості подрібнювача використовують незамінний за своєю функціональністю обладнання - м'ясорубку. Цей агрегат здатний на багато, ви навіть не уявляєте! Подрібнювати, рубати, робити паштет, формувати різноманітні ковбасні вироби і багато інших кулінарні процеси. У цьому огляді ми розкриємо питання використання м'ясорубки на кухні і поділимося з вами експертними критеріями за вибором цього обладнання для роботи харчоблоку та побутової кухні.
М'ясорубка: призначення і принцип роботи
Мясорубка так міцно увійшла в наш побут, що в даний час без неї важко уявити роботу на кухні як в побутових умовах, так і на професійному терені. Головне її завдання - в короткі терміни обробити різне м'ясо, рибу або птицю до необхідної структури і консистенції. Цей критерій швидкості і формує власне головне застосування техніки на кухні, її можливості і обсяги, які за одне завантаження прилад здатний переробити. Залежно від рівня продуктивності розрізняють:
- побутові пристрої - продуктивність до 30 кг на годину,
- м'ясорубки для ресторану - показник варіюється від 30 до 1000 кг на годину,
- промислові агрегати - від 1000 кг на годину.
Крім м'ясного цеху ця техніка часто використовується і в кондитерському сегменті, в ній зручно подрібнювати різну начинку в стан пасти. За санітарними нормами заборонено використовувати один і той же агрегат для переробки сирих інгредієнтів і вже готових продуктів. Для цих завдань слід використовувати окремі агрегати і строго за призначенням.
Промислова м'ясорубка: типи, характеристики, переваги
Професійна м'ясорубка представляє собою електромеханічний пристрій для первинної роботи персоналу з різними м'ясними продуктами. Весь кулінарний процес автоматизований і сама машина працює тільки від електромережі 220 або 380 Вт в залежності від потужності приладу.
Застосування:
- подрібнення компонентів в паштет або фарш,
- створення соку з м'якоттю з фруктів, ягід і овочів,
- створення пюре з фруктових або овочевих інгредієнтів,
- переробка в потрібну консистенцію різних сортів м'яса і риби,
- повторна переробка котлетної маси,
- створення локшини, спагетті, пасти,
- формування і набивка ковбасних виробів.
Такі агрегати часто побачиш на професійній кухні багатьох закладів громадського харчування, фаст-фудів і столових. Також широке застосування воно знайшло в м'ясних цехах і в промисловості, наприклад, на м'ясопереробних комбінатах, в рибних або м'ясних цехах по створенню напівфабрикатів і готових виробів під реалізацію.
Під корпусом промислової м'ясорубки стоять асинхронні трифазні двигуни зі змінним струмом 220 і 380 Вт. При цьому середня потужність приладів складає 1500 Вт. Вся конструкція виконана з високоміцної нержавіючої сталі, має витягнутий корпус, всередині встановлені такі головні робочі складові як шнек, ножі та решітка. Під дією вала продукти роздавлюються на шматки, а гострі ножі продавлюють подрібнену масу через решітку, формуючи потрібну консистенцію. Чим менше отвори біля грат, тим дрібніше будуть компоненти, і навпаки, відповідно, чим більше, тим грубо буде перероблений продукт. Високі показники продуктивності досягається за рахунок великої кількості витків на самому шнеку, цей критерій характерний тільки у промислових моделях.
Швидкість обертання валу в електром'ясорубки варіюється в межах від 110 до 250 оборотів в хвилину. Для контролю якості рубаною маси в техніці передбачено кілька швидкостей і режим зворотного ходу - реверс. Весь різальний механізм багатокомпонентний і кожна деталь заточена під окремі завдання:
- підрізні грати - це статичний елемент конструкції. Основне завдання - попередня обробка продуктів, первинне подрібнення. Складаються із зовнішнього і внутрішнього кіл, об'єднаних спеціальної перемичкою, у якій з одного боку є гостре лезо. Шляхом ковзання маса подрібнюється первинно об гострі краї гострих кутів перемички.
- ножі представлені з 4 променями, але можуть бути з 3,5 і 6 лопатями. поділяються на
- прямолінійні,
- криволінійні,
- ножі під кутом до радіусу обертання.
- ножові решітки мають діаметр отвору від 3 до 9 мм. Сама конструкція максимально заповнюється отворами по всій площі з ходом в 0,25 мм.
Залежно від комплектації м'ясорубки основними елементами розрізняють такі типи промислових пристроїв:
- Класичний комплект Ентерпрайс - шнек, ніж односторонній і ножова решітка. Такий механізм краще використовувати на простих кухнях або в невеликих закладах громадського харчування,
- Полуунгер - шнек, підрізні грати, двосторонній ніж і ножова решітка. Широке застосування на всіх кухня тхір.
- Унгер - повний набір. Включає шнек, підрізну грати, два двосторонніх ножа і дві ножові решітки різного діаметру у отворів. Повний набір використовується в великих закладах громадського харчування, де висока прохідність, а також в промисловому сегменті.
Отже, ми з вами розібрали всі існуючі на ринку ріжучі пристрої промислових моделей м'ясорубок, але бувають і виключення, коли виробники додають щось новеньке. Але краще дотримуватися до стандарту, це завжди полегшує обслуговування машини та експлуатацію.
Переваги промислових м'ясорубок
- швидкість обробки продуктів,
- за одне завантаження можна переробити від 70 до 600 кг компонентів в фарш,
- простота експлуатації,
- висока продуктивність,
- високі характеристики потужності,
- якість збірки і знімні комплектуючі,
- енергоємність,
- багатофункціональні насадки в комплекті,
- безпеку.
Якщо ви бажаєте придбати професійну м'ясорубку за низькою ціною, обов'язково зверніть увагу на Gastroshop.com.ua - надійний постачальник професійного оснащення для всіх закладів громадського харчування. Перед вибором завжди враховуєте нюанси роботи вашого закладу, технічні параметри пристрою і умови експлуатації.
На що слід звернути увагу при виборі м'ясорубки
Для того щоб перевірити наскільки ефективно використовується на кухні м'ясорубка слід провести невеликі маніпуляції:
- Засічіть час яке витрачає машина з моменту включення в мережу і до повної переробки всіх компонентів за один робочий цикл.
- Отримане значення розділіть на час роботи харчоблоку.
- Дивимося результат і порівнюємо зі значеннями нижче:
- показник менше 0,2, скажімо в межах 0,09 говорить про тривалому простої техніки на кухні,
- якщо показник перевищує 0,3, тоді ваша техніка перевантажена.
Мінімальна продуктивність м'ясопереробної техніки за одну зміну розраховується шляхом ділення загальної маси сировини на кількість часу роботи всього персоналу за одну зміну помножене на коефіцієнт корисної дії приладу -0,2; -0,3 і т.д.
8 моментів вибору м'ясорубки для будинку
Практика доводить, що для подрібнення чистого м'ясної сировини досить приладу в 300 Вт, але такі м'ясопереробні пристрої мало ефективні, коли стоять більш істотні завдання. Найоптимальнішим є потужність для побутового використання в 600-1000 Вт.
За принципом роботи побутові м'ясорубки діляться на два типи:
- Шнекові пристрої
- Куттерні прилади. Наведемо наочний приклад, за таким принципом працює міксер. Продуктова маса не робиться, а перетирає продукти до стану пюре.
За функціональністю м'ясорубки можуть бути:
- Універсальними - є додаткові насадки для різних завдань. Наприклад, насадка для приготування локшини.
- Стандартними. Тільки рубають м'ясо в фарш.
Щоб вибрати і не помилитися кращу м'ясорубку для будинку ми зібрали експертну думку у вигляді таблиці:
Крім цього, слід враховувати і параметри самої техніки, адже для будинку габаритні прилади - великий виклик навіть для самої просторої кухні. Перед покупкою переконаєтеся, що габарити вписуються в зону для частого використання приладу і ви самостійно зможете його підключити до мережі, при необхідності пересунути або прибрати для зберігання в шафу.
Не варто зациклюватися на моделях м'ясорубки відомих брендів з Німеччини, Франції чи Італії. Абсолютно гідно себе зарекомендували дешеві аналоги з КНР, Китаю і Туреччини. Тут працюють відразу два моменти, коли і ціна на м'ясорубки влаштовує, і обладнання професійного сегмента - потужне, невбивані і високопродуктивне.
Окремо хочеться звернути увагу на ножі. Ця деталь головна в м'ясопереробних агрегатах. Хорошим рішенням буде коли виробник зробив самозатачивающиеся ножі, це велика перевага, хоч і впливає на вартість всього приладу. Але за це варто переплатити! Тупим ножів не місце на кухні, особливо коли стоїть завдання якісно переробити м'ясо з жилами, сухожиллями і т.д. Кращим на ринку є вироби з ножами з високоміцної сталі - це гарантія якісної і довгої службиприладу.